Pory zapiekane z serem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię czasem te pory, bo smakują mi w tej postaci. Nieraz wykorzystuję je jako dodatek do dań, a dla siebie samej, jako pożywny obiad. Pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza.

Składniki
1 kg porów
2 łyżki masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano, albo innej ulubionej przyprawy ziołowej
gałka muszkatołowa do smaku
sól, pieprz
15 dkg ementalera w plastrach
trochę ostrej papryki w proszku do posypania

Z porów odcinamy zielone liście i korzenie, nacinamy wzdłuż i dokładnie myjemy. W dopasowanym do długości porów garnku rozpuszczamy masło, układamy pory, posypujemy przyprawami i chwilę podduszamy. Następnie wlewamy skąpą szklankę wody, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Póżniej wyjmujemy z rosołu, osączamy, przekładamy do formy ogniotrwałej, obkładamy plastrami sera, wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekamy, aż ser się stopi. Posypujemy ostrą papryka i podajemy do smażonej kiełbasy i puree ziemniaczanego, albo zajadamy bez dodatków.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Właśnie zrobiłam Twoje pory, Seniorko. Są bardzo smaczne!
cvety.gif

Bardzo Ci polecam kurczaka w porach Krystyny9 - skoro lubisz pory jestem pewna, że Ci zasmakuje.
icon_smile.gif

S4022334.JPG

Załączniki

• S4022334.JPG
    S4022334.JPG
    41.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Właśnie przeczytałam przepis na kurczaka w porach. Oczywiście, że zrobię i to w najbliższym czasie. Ja już wcześniej widziałam ten post, tylko z zasady do piersi kurzych podchodzę jak do jeża, bo zawsze wychodzą mi suche jak wióry. Te na zdjęciach wyglądają zachęcająco, no i ten cały obiad w jednej foremce jest co najmniej urzekający. Cieszę się, że moje skr
wink.gif
omne pory znalazły uznanie u Ciebie. Pozdrowienia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy