Potica orzechowa

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,626
1,165
113
Joanna @ 19 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659330Mam mielony mak z Lidla (Belbake) w lawendowym opakowaniu i nie ma na nim żadnego przepisu...
gruebel_2.gif

EDIT:
Już wiem, miałaś pewnie produkt firmy Gardis, też do kupienia w Lidlu.
icon_smile.gif
Kupiłam dawno temu dwa opakowania i zapomniałam o nim. Przypadkiem, przed świętami znalazłam
icon_mrgreen.gif
Żałuję, że proporcji nie zapisałam bo nadzienie wyszło takie jak lubimy.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,626
1,165
113
Dzisiaj upiekłam. Tak jak poprzednio, wyszły dwie sztuki. Jedna w formie babkowej z kominem, średnica formy 29 cm z płaskim ryflowanym dnem i druga w formie o średnicy u góry 25 cm (poniżej zdjęcie tej mniejszej). Większą podarowałam. Tym razem zrobiłam dwa rulony ale nie wiem jak w przekroju. Może w poniedziałek zdjęcie dostanę.
Potica.jpg
 

Załączniki

  • Potica.jpg
    Potica.jpg
    30.9 KB · Wyświetleń: 43

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
W końcu znalazłam babkę do mojej formy - monstrum. Jest idealna.
icon_lol.gif



Heleno, piękna, i jak dużo masy orzechowej.
mniam.gif


EDIT:

potica_21.jpg

Żeby dłużej zachowała świeżość, oblałam ją rumowym lukrem.
 

Załączniki

  • potica_21.jpg
    potica_21.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,642
2,944
113
Jeju, nigdy sobie nawet nie wyobrażałam, że potica może tak wyglądać.
icon_eek.gif
Zdjęcie skopiowałam, żeby o niej śnić.
icon_lol.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,626
1,165
113
Tym razem z nieco innym nadzieniem:
280 g orzechów włoskich
58 gramów masła
60 g pełnego mleka
95 gramów cukru
1/2 łyżki kakao
3 gramy cynamonu
1 duże żółtko
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Otwórz zdjęcie
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,339
1,411
113
h-elen, kolejne piękne ciasto. 👍
Zdradź, proszę, jak je zwijasz żeby mieć takie wzorki i z jakiej ilości mąki na taką ilość nadzienia.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,626
1,165
113
Piekna. Czy to nadzienie jest bardzo suche ?
Elżuniu, nie, nie jest suche. Po zrobieniu konsystencją przypomina nieco kruche toffi. Po upieczeniu lekko wilgotne ale tam jest dużo rozdrobnionych orzechów to pewnie dlatego. Najpierw smakowało mi to pierwsze bo porównałam do smaku samego nadzienia ale dzisiaj spróbowałam upieczone ciasto i chyba to jest lepsze :mrgreen:.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,626
1,165
113
h-elen, kolejne piękne ciasto. 👍
Zdradź, proszę, jak je zwijasz żeby mieć takie wzorki i z jakiej ilości mąki na taką ilość nadzienia.
Dzięki :anbetung:. To jest ta porcja co kazałyście mi zamrozić :mrgreen:. Dwie rozdałam a dzisiaj przekroiłam trzecią.
Ilości mąki nie potrafię określić bo zrobiłam ciasto z 1,5 kg mąki i na oko odcięłam (już wyrośnięte i odgazowane) wielkości mniej więcej tyle co zmieściło się w dwóch dłoniach. A z całej porcji ciasta wyszły trzy potice i trzy keksówki drożdżowego.
Wzorek wyszedł z długiego zrolowanego wałka, który ułożyłam w foremce jak zygzak.