Powidła z moreli suszonych

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,333
1,401
113
Buko, nic się nie stało, ale ostrzeżenie się przyda.
icon_wink.gif

Jak się wzięłąm za robienie tych powideł (z 400g moreli), to zważyłam imbir, który miałam w lodówce. Ważył 55g przed obraniem i to był naprawdę duży kawałek. Dziś sobie pomyślałam, że może bywają imbiry bardziej lub mniej ostre i ja akurat trafiłam na ten drugi.
gruebel_2.gif


PS. I jeszcze dodam, że ja ogólnie imbir bardzo lubię i zdarza mi się zjeść za jednym posiedzeniem całą torebkę kandyzowanego.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Pomyślicie, że mi się pomieszały pory roku, ale zrobiłam dzis te powidła.
Zimą, z jakimś zamiarem, którego dzis juz nie pamiętam, kupiłam na Allegro m.in. kilogram przepieknych suszonych moreli. Przeleżały w lodówce do teraz, a że potrzebowałam więcej miejsca, zrobiłam tam remanent i postanowiłam je przetworzyć. Miałam jeszcze garść podsuszonych daktyli, opakowanie suszonych fig i z tego oraz składników wymienionych w przepisie powstały powidła. Są gęste, słodkie własną słodyczą, bez dżemixów i pektyny.
W zmiksowanej na nie całkiem gładko masie chrupią pod zębem pesteczki fig.
Wyszło 10 słoiczków a 318 ml.
 

Załączniki

  • powidła morelowe.jpg
    powidła morelowe.jpg
    77.5 KB · Wyświetleń: 8
  • Like
Reakcje: AnkaP