Powidła z moreli suszonych

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Kupiłam dziś tak dorodne i słodkie suszone morele, że zapragnęłam zrobić z nich coś więcej, niż prozaicznie zjadać je w postaci suszu. Przepis ten jest kompilacją różnych pomysłów znalezionych w sieci, ale zapewniam nieskromnie, że efekt jest więcej niż zadowalający.

Powidła z suszonych moreli
750 g suszonych moreli
2 spore jabłka
Kawałek korzenia imbiru, ok. 100 g*
Skórka i sok z jednej cytryny
750 ml wrzątku
Szczypta cynamonu (zapomniałam dodać , ale nie żałuję)

Sposób przygotowania:
1. Morele umyć, zalać wrzątkiem, przykryć i wstawić na ogień.
2. Gotować bardzo wolno, aż zaczną się rozpadać, co nastąpi po mniej więcej 1,5 godzinie.
3. Dodać pokrojone cienko jabłka bez skórki i drobno posiekany/starty imbir.
4. Zetrzeć skórkę z cytryny i z sokiem dodać do masy, gotować jeszcze ok. 40 minut mieszając od
czasu do czasu.
5. Komu przeszkadzają drobiny imbiru, który trudno się rozgotowuje, może całość zmiksować.
5.Gotowe gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić.

*Ci, co nie lubią mocno imbirowych, niech zmniejszą ilość.

Wychodzi ok. 2 l gęstych, aromatycznych powideł, w pięknym złocistym kolorze.
Używać do naleśników, do smarowania pieczywa, jako dodatek do naturalnego jogurtu, albo wyjadać same
icon_smile.gif


Edit:
IMG_0807_crop1.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0807_crop1.JPG
    IMG_0807_crop1.JPG
    57.3 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Buko brzmi przepysznie, kocham połączenie moreli i imbiru
lecker.gif
Jak gdzieś dorwę takie piękne morele suszone to zrobię koniecznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Buko, brzmia pysznie! Polecam zrobienie ich na bialym winie, poezja!
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Bea, to już pachnie rozpustą.
fiesgrins.gif
Znam bliżej pewnego Chilijczyka Chardonnay`a, może się nada.
icon_lol.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
I rozpusta od czasu do czasu jest potrzebna ;) U mnie jest w wersji cytrusowej z wanilia + Gewürztraminer
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Dziuniu, bezfirmowe, na wagę, w społemowskim sklepie, 23 zł/kg. Pewnie świeża dostawa przedświąteczna, bo mięciutkie.
Róbcie, pracy mało, wydajność dobra, no i pycha!
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,503
113
Jakie apetyczne powidła
lecker.gif
, muszę sprawdzić czy w mojej dziurze uda się kupić na wagę, czasem widziałam ale nie zawsze są.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
W Astrze na stoisku warzywnym, gdzie ważą. Na półkach pakowane po 100 g po 3,50.
Edit: Tak sie zdziwiłas, Skanno, aż sprawdziłam rachunek ze sklepu. Sorry, po 26,50/kg.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Buka @ 14 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1278454W Astrze na stoisku warzywnym, gdzie ważą. Na półkach pakowane po 100 g po 3,50.
Edit: Tak sie zdziwiłas, Skanno, aż sprawdziłam rachunek ze sklepu. Sorry, po 26,50/kg.
Aaaa, no właśnie, bo kupowałam ostatnio w Astrze za 26,50 i wydawało mi się, że całkiem tanio, a Ty tu wyskakujesz 23
icon_smile.gif
Fakt, że te ich morele pyszne, dużo lepsze niż paczkowane.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ależ pyszne powidełko. A w towarzystwie chilijczyka to juz naprawde rozpusta.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
Zrobiłam z połowy porcji. Ilości wszystkich składników dzieliłam na połowę. Imbir też. I wyszły mi bardzo, bardzo imbirowe. Lubię imbir, ale tu czuję go za mocno. 100 czy jak u mnie 50 g imbiru to jest spory kawałek! Musiałam przed włożeniem do słoików zmiksować, bo nie chciało mi się rozgotować jabłko. Wzięłam granny smith, a chyba powinno być bardziej rozgotowujące się.

powid_a_z_suszonych_moreli.jpg

Ale nie żałuję, że spróbowałam.
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • powid_a_z_suszonych_moreli.jpg
    powid_a_z_suszonych_moreli.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 9

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hazo, jaki piekny, sloneczny kolor! Ten Buki tez
icon_smile.gif

A co do imbiru, to 100g to faktycznie sporo... Poszlam zwazyc kawalek imbiru ktory mam w lodowce - ma 80 g ale uzylabym go chyba do 10 kg owocow!
icon_lol.gif
bo jest olbrzymi; lyzka startego imbiru to jest ok. 8-10 g a to i tak jest sporo...
I masz racje Hazo - granny smith nie rozgotuje sie tak na 'mus'.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Hazo, śliczny w kolorze (i jakie masz "kulturalne" słoiczki
icon_smile.gif
)
Dobrze, że napisałyście, Ty i Bea, o tej ilości imbiru. Kto ma mniejsze zapotrzebowanie, będzie zmniejszał. Dałam tyle, bo bardzo lubię. Chciałam te powidła dodawać przede wszystkim do domowego jogurtu, dlatego ten wyrazisty i pikantny smak jest dla mnie w sam raz.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
Buka @ 24 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1282219Hazo, śliczny w kolorze (i jakie masz "kulturalne" słoiczki
icon_smile.gif
)
Dziękuję, a słoiczki specjalnie kupiłam. Zamówiłam co prawda o pojemności 0,25 a przysłali mi 0,3 - no ale trudno.

Ja mam taki zwyczaj, że jak robię coś pierwszy raz to ściśle trzymam się przepisu i dlatego mam takie "imbirowe" powidła. Jak będę robiła następne to już wiem co skorygować.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Przykro mi, Hazo, że są dla Ciebie zbyt imbirowe. Może dorobisz bez imbiru i zmieszasz?
Zaraz w przepisie dodam ostrzeżenie.