PRABABCINE ZACIERKI
• 3 litry zimnej wody
• 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
• 1 cebula
• 5 mniejszych marchewek
• 3 pietruszki
• plaster selera
• kawałek pora
• 4 łyżki posiekanego koperku
• korzeń lubczyku lub 2 łyżki Maggi
• 5 dkg słoniny jak ktoś woli można dawać oliwę
• KLUSECZKI:
1 szklanka mąki,
1 całe jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli
• PRZYPRAWY:
sól,
pieprz czarny mielony,
liść laurowy,
ziele angielskie
Etapy przygotowania
1. Warzywa obieramy, płuczemy.
2. Wrzucamy je do garnka z wodą, gotujemy - gdy będą już miękkie wyjmujemy je z wywaru i ścieramy na tartce jarzynowej o średnich oczkach.
3. Robimy ciasto na kluseczki i rozwałkowujemy je na stolnicy.
4. Po czym kroimy w kwadraciki i wrzucamy je do warzywnego wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
5. Słoninę kroimy w kostkę i zesmażamy na patelni. Wyjmujemy skwarki a na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
6. Podsmażoną cebulę oraz starte warzywa dodajemy do wywaru z kluseczkami.
7. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
ZUPA JEST WYŚMIENITA!!! POLECAM WSZYSTKIM GORĄCO!!!
• 3 litry zimnej wody
• 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
• 1 cebula
• 5 mniejszych marchewek
• 3 pietruszki
• plaster selera
• kawałek pora
• 4 łyżki posiekanego koperku
• korzeń lubczyku lub 2 łyżki Maggi
• 5 dkg słoniny jak ktoś woli można dawać oliwę
• KLUSECZKI:
1 szklanka mąki,
1 całe jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli
• PRZYPRAWY:
sól,
pieprz czarny mielony,
liść laurowy,
ziele angielskie
Etapy przygotowania
1. Warzywa obieramy, płuczemy.
2. Wrzucamy je do garnka z wodą, gotujemy - gdy będą już miękkie wyjmujemy je z wywaru i ścieramy na tartce jarzynowej o średnich oczkach.
3. Robimy ciasto na kluseczki i rozwałkowujemy je na stolnicy.
4. Po czym kroimy w kwadraciki i wrzucamy je do warzywnego wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
5. Słoninę kroimy w kostkę i zesmażamy na patelni. Wyjmujemy skwarki a na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
6. Podsmażoną cebulę oraz starte warzywa dodajemy do wywaru z kluseczkami.
7. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
ZUPA JEST WYŚMIENITA!!! POLECAM WSZYSTKIM GORĄCO!!!