Prababcine zacierki

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
PRABABCINE ZACIERKI

• 3 litry zimnej wody
• 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
• 1 cebula
• 5 mniejszych marchewek
• 3 pietruszki
• plaster selera
• kawałek pora
• 4 łyżki posiekanego koperku
• korzeń lubczyku lub 2 łyżki Maggi
• 5 dkg słoniny jak ktoś woli można dawać oliwę

• KLUSECZKI:
1 szklanka mąki,
1 całe jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli

• PRZYPRAWY:
sól,
pieprz czarny mielony,
liść laurowy,
ziele angielskie

Etapy przygotowania

1. Warzywa obieramy, płuczemy.
2. Wrzucamy je do garnka z wodą, gotujemy - gdy będą już miękkie wyjmujemy je z wywaru i ścieramy na tartce jarzynowej o średnich oczkach.
3. Robimy ciasto na kluseczki i rozwałkowujemy je na stolnicy.
4. Po czym kroimy w kwadraciki i wrzucamy je do warzywnego wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
5. Słoninę kroimy w kostkę i zesmażamy na patelni. Wyjmujemy skwarki a na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
6. Podsmażoną cebulę oraz starte warzywa dodajemy do wywaru z kluseczkami.
7. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

ZUPA JEST WYŚMIENITA!!! POLECAM WSZYSTKIM GORĄCO!!!

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Rzeczywiście hihiiii nie kłamała. Zupa jest wyśmienita. Robi ją się nieskomplikowanie prosto i szybko, a przy okazji nie jest droga ...
A smakuje naprawdę wyśmienicie. Zupka została spałaszowana przez mojego niejadka no i męża. Wszystkim gorąco polecam wypróbujcie !!!

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
och jak się cieszę :banana: :banana: :banana: bo ja mam sentyment wielki do tej zupy :lol: :lol: :lol:

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Też ją robiłam, jest bardzo smaczna
icon_mrgreen.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Szczegolnie dobra jest, kiedy jarzyny swieze.
Rzadko robie zacierkowa. Moze dlatego, ze tu wloszczyzny nie sprzedaja w porcjach, a trzeba kupic caly wielki, ogormny seler, peczek ogromnych porow... itd... Ale czasem robie.

Z zacierek nie robie lazanek, tylko "zacieram". Kulga sie ciasto miedzy palcami formujac zacierki wlasnie.
Dopuszcza sie tez
icon_wink.gif
scieranie zacierek na tarce.
Nigdy nie zapomne, jak Jarek bardzo glodny pomagal mi skubac te zacierki, az sie zdenerwowal i wrzucil kilka zacierek-gigantow wielkosci okolo lyzki stolowej
fiesgrins.gif

Jarzyny i Babcia i Mama zawsze scieraly przed gotowaniem - jak na wszystkie inne jarzynowe zupy "smieciowe". Szybciej idzie.

Bardzo dobra letnio-jesienna zupa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

meg3

Member
Cze 17, 2007
19
0
0
To jedna z moich ulubionych zup, i mojego niejadkowego dziecka
icon_rolleyes.gif
Ja nie ścieram warzyw, a zacierki rwiemy z mężem takie małe płatki (tyle co między palcami się mieści). Ciasto jest bez jajka i więcej ziemniaków mamy
icon_mrgreen.gif
. Faktycznie njalepsza ze świeżych warzych, czyli teraz (ale jemy ją przez cały rok). Ma piękny aromat i ten smak... Jutro też planowo ma być u nas
icon_mrgreen.gif
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

makuar

Member
Wrz 17, 2007
7
0
0
Gotuję tę zupę już drugi raz bo jest rewelacyjna
lecker.gif
.Mąż zajadał się jak szalony a synek niejadek mało ale też zjadł.Dla mnie rewelacja.Szybko i tanio.

Lis 28, 2005
3,760
0
0
zacierkowa
gruebel_2.gif
- ostatni raz, to jadlam robiona przez babcie ... rany! z 30 lat temu!!! Nigdy nie mialam przepisu. Musze sprobowac
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy