1 kg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy, jajko, 15 dkg startego sera zółtego, ząbki czosnku, 2/3 szkl. śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.
W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.
Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.
Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.
W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.
Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.