Maria z Łeby
Well-known member
- Gru 26, 2006
- 35,951
- 2,883
- 113
dea @ 31 May 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=302150Zrobiłam i było pyszne, połowę zjadłam sama <!--emoid--><!--endemo-->
ciekawę gdzie to Zmieściłaś![]()
lucynasss @ 16 Mar 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=262909A w mojej książce kucharskiej ta zapiekanka nazywa się "Zapiekanka francuska" <!--emoid--><!--endemo--> nie wiem czemu, ale fakt -jest pyszna, często ją robię.
Jak byłam kilka lat temu we Francji, to jadłam tam taką zapiekankę, ziemniaki, boczek i śmietana, wszystko upieczone w piekarniku lub na patelni. Więc może dlatego "francuska"?![]()
Cieszę się, że znalazłam w końcu ten przepis, bo zapiekanka ta była obłędna, a ja zapomniałam zabrać ze sobą przepis![]()
lucynasss @ 16 Mar 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=262909A w mojej książce kucharskiej ta zapiekanka nazywa się "Zapiekanka francuska" <!--emoid--><!--endemo--> nie wiem czemu, ale fakt -jest pyszna, często ją robię.
Tak, bo takie zapiekane ziemniaczki, zwane inaczej Gratin Dauphinoise to danie francuskie. W UK i Irlandii można każdym supermarkecie kupic takie gotowe ziemniaczki, które trzeba tylko lekko zapiec. Tyle, że jest to malutka porcyjka z dwóch ziemniaczków, a kosztuje ok. 3 funty/4 EuroOczywiście mięska żadnego w tym nie ma.![]()
Z tymiankiem też jest smaczne![]()
A ja dziś zrobię na obiad z tego przepisu zapiekankę, plus smażone jajka z bekonem i gotowana marchew![]()
Maria z Łeby @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762731Też myślę o tej zapiekance, może w czwartek.
Robilam pierwszy raz.Czy na dnie naczynia powinno byc tak duzo plynu?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.