Prosta zapiekanka ziemniaczana

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Też myślę o tej zapiekance, może w czwartek
icon_question.gif
.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
u mnie dzis na obiad wlasnie ta zapiekanka

EDIT: Zapiekanka rewelacja, bardzo mi smakowala ... jak zostana ziemiaki z obiadu to bede wlasnie ja robic !! pycha dzieki za przepis
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mama Jedrusia

Member
Lis 29, 2008
25
0
0
Jedzonko czeka na odpowiednia temperature. Ciekawe, co mi z tego wyjdzie, bo ciut zmodyfikowalam przepis
icon_biggrin.gif
Na warstwe ziemniaczkow polozylam boczek posypany sproszkowanym chilli (troszke!) i galka muszkatolowa, na boczek cebulke pokrojona w cieniutenkie platerki i na to ziemniaczki a na koniec polozylam pokrojona w cienki plasterki sloninke. Pomysl sloninki wzial sie z tego powodu, iz boczus jest chudziutki. Podpieke to 20 minut, wyleje smietanke z jajkiem i 3 lyzeczkami przyprawy do ziemniakow i zabkiem czosnku, podpieke kolejne 20 minut i dopiero poloze ser. Nie gotowalam ziemniakow bo angielskie nie umywaja sie do polskich i trzeba z nimi inaczej postepowac. No i zobaczymy, co z tego wyjdzie. O efekcie koncowym napisze po spozyciu
icon_biggrin.gif

edima

Member
Lis 30, 2008
31
0
0
Ja ostatnio zaplanowałam zapiekankę ziemniaczaną na objadek...
Miałam wszystkie składniki... a właściwie myślałam że miałam...
Jak przyszłam z pracy do domu to okazało się że nie ma ... ziemniaków.
Nie chciało mi się iść do sklepiku...
Na objad była zapiekanka ziemniaczana bez ziemniaków... a z makaronem ...
I wiecie co... pyszotka.

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
lucynasss @ 16 Mar 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=262909A w mojej książce kucharskiej ta zapiekanka nazywa się &quot;Zapiekanka francuska&quot; <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> nie wiem czemu, ale fakt -jest pyszna, często ją robię.
Jak byłam kilka lat temu we Francji, to jadłam tam taką zapiekankę, ziemniaki, boczek i śmietana, wszystko upieczone w piekarniku lub na patelni. Więc może dlatego &quot;francuska&quot;?
icon_smile.gif

Cieszę się, że znalazłam w końcu ten przepis, bo zapiekanka ta była obłędna, a ja zapomniałam zabrać ze sobą przepis
dump.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Robię ja właśnie dla panów fachowców od ścian stawiania
fiesgrins.gif

EDIT

Eeeeh, fachowcy stali nade mą i przetwarzali śline, sam zapach ich powalił
icon_lol.gif

smakowite było mniamć
icon_smile.gif

ewaklaudia

Member
Paź 29, 2008
5
0
0
lucynasss @ 16 Mar 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=262909A w mojej książce kucharskiej ta zapiekanka nazywa się &quot;Zapiekanka francuska&quot; <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> nie wiem czemu, ale fakt -jest pyszna, często ją robię.
Tak, bo takie zapiekane ziemniaczki, zwane inaczej Gratin Dauphinoise to danie francuskie. W UK i Irlandii można każdym supermarkecie kupic takie gotowe ziemniaczki, które trzeba tylko lekko zapiec. Tyle, że jest to malutka porcyjka z dwóch ziemniaczków, a kosztuje ok. 3 funty/4 Euro
dump.gif
Oczywiście mięska żadnego w tym nie ma.

Z tymiankiem też jest smaczne
icon_wink.gif

A ja dziś zrobię na obiad z tego przepisu zapiekankę, plus smażone jajka z bekonem i gotowana marchew
icon_biggrin.gif

zolza

Member
Lip 11, 2009
1
0
0
Proponuje zrobić do niej jeszcze sos czosnkowy i posmarowac swoj kawałek wg gustu
icon_smile.gif
icon_smile.gif
bedzie wysmienita!

SOS CZOSNKOWY:

czosnek rozdusic (ilość zależy od ilości sosu i od gustu - im wiecej tym bardziej gryzie w gardelko
icon_mrgreen.gif
), 1-2 łyzki kwasnej smietany, troche majonezu (ja daje malutko - niecałe pół łyżki, bo niezbyt lubie), przyprawic solą i pieprzem i wymieszczać
icon_mrgreen.gif

rozduszony czosnek mozna najpierw posypac solą ;)

SMACZNEGO
mniam.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
wyjmuję na wierch przepisik
icon_lol.gif

ziemniaki się gotują, kroję kiełbaskę
mniam.gif

koty nade mną wiszą
icon_mad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy