Prosty i pyszny razowiec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Stygnie. Z mąkami jak zwykle pomieszałam i już sama nie wiem ile i jakiej dawałam. Ale dzisiaj zamieniłam całą wodę na maślankę. Nie mam pojęcia jak będzie wyglądał w środku ani tym bardziej jak będzie smakował. Pachnie cudnie

razowy1.3.JPG

Załączniki

• razowy1.3.JPG
    razowy1.3.JPG
    109.5 KB · Wyświetleń: 1

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krysiu mistrzostwo, widzę, że radzisz sobie już doskonale z pieczeniem razowca, co jeden to piękniejszy
daumen.gif
.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krystyna9 @ 27 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1008880bo ja szczęśliwie posiadam Dobrego Ducha
bussi.gif
(dziękuję Ci Izoldo), czuwającego nad moim pieczeniem razowca
icon_mrgreen.gif
.
Że niby ja
zahnlos.gif
? Eee, ten duch to ostatnio był trochę nieobecny duchem
icon_lol.gif
, więc ten piękny chleb to wyłącznie Twoja zasługa Krysiu, a ja właśnie próbuję wyhodować nowy zakwas, poprzedniemu złośliwie wyrosła broda - pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
wcale nie musiałaś być całkiem obecna
icon_smile.gif
Toż od początku mojej chlebowej przygody, kibicujesz i pomagasz mi. Jakoś tak telepatycznie chyba, jesteś obecna gdy piekę chleb.

A mój zakwas, który wczoraj dokarmiałam i wstawiłam ponownie do lodówki, wykipiał w niej. No to rano wywlekłam go z lodówki i zrobiłam na nim razowiec (o matko, teraz dopiero się zastanowiłam, że do ciasta wrąbałam zakwas prosto z lodówki
fiesgrins.gif
)

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i ponownie upieczony. Na maślance. Na mąki to już nie zwracam nawet uwagi, ile i jakiej. Na razie dopiero wyjęłam z pieca

razowy2.1.JPG

Załączniki

• razowy2.1.JPG
    razowy2.1.JPG
    108 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i znów upiekłam. Zamiast demerary dałam troszkę muscovado i 1 łyżeczkę miodu. Na maślance wymieszanej z wodą

raz5.1.JPG

raz.5.5.JPG

stygną sobie a jutro pojadą ze mną w podróż

Załączniki

• raz5.1.JPG
    raz5.1.JPG
    104.3 KB · Wyświetleń: 0
  • raz.5.5.JPG
    raz.5.5.JPG
    107.1 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
podróż, ale do pracy. Co sobotę piekę, bo w niedzielę już wyjeżdżam. A chlebek mam na prawie cały tydzień i wcale się nie czerstwieje

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tym razem ladniejsza wersja mi wyszla. Rosl bardzo ladnie po nocy na balkonie. Zwiekszylam porcje do 550 g zakwasu. Na odrobinie drozdzy zywych, bo zakwas ma raptem 3-4 tygodnie.
Pekl na gorze, ale to mi nie przeszkadza. Poki co, jeszcze bez przekroju.

chleb.jpg

mrouh

Member
Sie 29, 2010
1
0
0
Witam się tym postem na od dawna odwiedzanym i podczytywanym forum:)

Za pieczenie chleba zabrałam się zaledwie w połowie września, parę dni później zrobiłam pierwszy na zakwasie, od tamtej pory nie kupiliśmy chleba w sklepie. Przepis Tatter znam już na pamięć, piekę z niego co drugi dzień. Myślę, że musi być genialny:), bo lekko zmieniam mu skład w zależności od tego, jakie mąki mam na stanie (zawsze kombinacje razowej pszennej, żytniej i/lub grahama a nawet grahama orkiszowej nieco) i jeszcze nie zdarzyło się, żeby nie wyszedł, mimo młodego trzytygodniowego zakwasu. A najlepsze- robię go w maszynie- programem zagniatania, zostawiam na kilka godzin do rośnięcia i włączam samo pieczenie. Kupno maszyny i ten przepis okazały się błogosławieństwem! Dziś wyjątkowo piecze się inny, z przepisu danci http://dancia.bloog.pl/kat,768063,index.html, bo zakwasu miałam za mało, ale jak się wyprodukuje kolejny "prosty i pyszny" nie omieszkam się pochwalić zdjęciem. Dziękuję za odczarowanie mitu o trudności pieczenia chleba:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy