kooa @ 11 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=833833Chyba pierwsze zdjecie się nie załączylo - wybaczcie, to moj pierwszy raz
Wybaczymy jak się kawałeczkiem podzielisz![]()
![]()
Śuper wyszedł. Sama bym chętnie kawałek takiego zjadła.
Mniam![]()
kooa @ 11 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=833832Chyba zmniejszę foremkę następnym razemKooa, piękny chleb![]()
Ja z pełnej ilości, czyli z 400g zakwasu, piekę w keksówce 30x10,5 cm wewnątrz i jest idealna do tej ilości.
kooa @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834114a tak z boku (czy jest możliwość dodania 2 zdjec w jednym poscie?
jest mozliwosc, ale Twoje zdjecia prawdopodobnie sa za ciezkie (za duze) musialabys je przedtem zmniejszyc
a jesli chodzi o Twoj zakwas to wyglada bardzo dobrze i z profilu i en face![]()
nie sadze, zebys musiala cos w nim zmieniac.
chleb razowy rosnie wolniej i wkladanie go do lodowki, jesli masz zamiar piec go rano nie ma wiekszego sensu. po prostu zostaw go przez noc w temperaturze pokojowej (jesli nie masz zbyt cieplo) a na pewno rano bedzie gotowy.
dlugie przetrzymywanie chleba w cieple powoduje, ze jest on coraz kwasniejszy. musisz sama wypracowac sobie metode i czas, a co za tym idzie smak chleba, ktore Ci najbardziej odpowiadaja
kooa @ 12 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=834143Dziękuję Mirrabelko za szybką odpowiedź, dam mu zatem szansę. A wieczorem nastawie nastepny i zostawie na noc, zobaczymy co z tego wyjdzie
a powiedz mi jeszcze, proszę, odnośnie tej gestosci zakwasu - tez wykladasz łyżką czy wylewasz do miski? I czy jest jakas graniczna ilosc czasu rosniecia chleba powodujaca jego zepsucie albo nie nadawanie sie do wypieku?raczej wykladam lyzka, chociaz przelac tez sie go uda - cos pomiedzy![]()
ja uzywam najczesciej ciasta zakwaszonego (bo o takim tu w tym przypadku mowimy) ktory robie dodajac w 3 etapach
100g maki i 100g wody,
potem 100g maki i 90g wody,
i na koncu 80g maki i 100g wody
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.