prosty jasny chleb na zakwasie

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,329
1,595
113
Ja ostatnio robiłam zupełnie beznadziejnie i myślałam, że już po chlebie a tymczasem wyszedł bardzo smaczny i wyrośnięty. Postanowiłam zrobić wieczorem i rano upiec. Zaczyn miałam przygotowany i o 19 zaczęłam produkcję. W robocie wyrobiłam ciasto i zamiast zostawić na wierzchu od razu wsadziłam do lodówki. Dopiero ok. 23 przypomniałam sobie o kolejności wyrastania. Wyjęłam z lodówki, zrobiłam odgazowanie i przekładanie, ok. 24 po raz drugi po czym zostawiłam na blacie. Rano wstawiłam do lodówki i poszłam do pracy i dopiero o godz. 20 mogłam upiec. Mimo perypetii chleb jest super.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Mam i ja
icon_mrgreen.gif

Wczoraj wieczorem zabrałam się, przez noc leżakował w lodowce i teraz upiekłam, z podwójnej porcji.
Moje spostrzeżenia na następny raz:
- ciut mniej wody bo jednak odrobinę za luźne ciasto było,
- odrobinę głębiej naciąć. Z braku ostrego skalpela nacinałam nożyczkami. Dobrze się cięło ale zbyt płytko. Pamiętałam jak radziłyście, żeby nie za głęboko.
- obficiej omączyć ścierkę (żeby nie było strupów jak na jednym bochenku...)
Ogólnie, jestem zadowolona. To mój pierwszy chleb bez foremki. Piętka, jeszcze gorąca zjedzona. Z wyczuwalną kwaskową nutą.
Dzięki za przepis i cenne porady. Pojęcia bym nie miała o rozciąganiu, trzymaniu w zimnym i wielu innych tajnikach. Piekłam na kamieniu.
anbetung.gif


P1030055.JPG
 

Załączniki

  • P1030055.JPG
    P1030055.JPG
    348.3 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agunia05

Member
Lut 24, 2008
30
0
6
Aż mi się przypomniało jak byłam małym dzieckiem i Babcia wysyłała mnie po chleb do sklepu... NIGDY nie doniosłam całego i zawsze musiałam obgryźć piętkę ... tak - zdecydowanie to ten smak i zapach.
Zrobiłam go pierwszy raz ale na pewno nie ostatni!
Robiłam z podwójnej ilości mąki jako jeden wielki bochen, mniej wody zdecydowanie trzeba dać szczególnie gdy się chce wyrastać w koszu - pięknie wyrósł ale rozjechał się po przerzuceniu na blachę. Ale jest naprawdę rewelacyjny! No i bardziej robiłam sposobem Mirabbelki ale to wyszło niechcący
icon_razz.gif

chleb.jpg
 

Załączniki

  • chleb.jpg
    chleb.jpg
    81.2 KB · Wyświetleń: 8

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Agunia, ładny bochen
daumen.gif


No nie wierzę, że wyżej to moje chleby
icon_eek.gif

To jutro powtórzę. Może kolejny raz uda się bez foremki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Dodałam odrobinę drożdży, pyszny jest, leciutki

Chlebreni.jpg
 

Załączniki

  • Chlebreni.jpg
    Chlebreni.jpg
    414.8 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Aż się śmieje
lecker.gif
(słyszałam kiedyś, jak kumy określały w ten sposób udany wyrób).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
Nie mogę sie napatrzeć na Twój chleb skanno, planuję go upiec, zakwas "dorasta"od niedzieli, czy w piątek lub sobotę mogę się nim zająć?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Ostatnim razem spod nie upiekl mi sie tak jak chcialam. Dziwne to bylo bo pukalam od spodu i wszystko bylo tak jak sie nalezy ale po przekrojeniu tak okolo 1mm spodu byl jakby niedopieczony. W ktorym momencie/ po jakim czasie moge go wyciagnac z formy i podpiec "na golaska"?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Jak mija wyznaczony czas pieczenia, chleb jest już wystarczająco rumiany, wykładam go z formy na blachę. Wtedy widać, czy ta naniższa jego część jest tak samo wypieczona, czy może jaśniejsza i miękka. Wtedy mu aplikuję kilka minut, 5-10 zależy, zawsze z dobrym skutkiem.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Ja robię tak jak podpowiedziała hazo, nie stawiam na środkowej półce a niżej. Ładnie się wypieka.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Z półtorej porcji, te dodatkowe pół porcji to mąki razowe (i pszenna i żytnia) - wyszły dwa chlebki w keksówkach 20 cm. Jeden trochę mniejszy, bo mi się nierówno ciasto rozłożyło

chlebki.jpg

 

Załączniki

  • chlebki.jpg
    chlebki.jpg
    131.1 KB · Wyświetleń: 8

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Po tych prawie dwóch miesiącach różnych prób stwierdzam, że ten przepis jest najlepszy - najmniej kłopotliwy w obróbce, a po zamianie mniej więcej 1/3 mąki z białej na razową wychodzi chleb idealny

chlebek.jpg
 

Załączniki

  • chlebek.jpg
    chlebek.jpg
    219.8 KB · Wyświetleń: 8

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Dziś pół na pół mąka razowa i biała. Wygląda na to, że to jest przepis, który zniesie wszystko
FB_IMG_15892228889445809.jpg
 

Załączniki

  • FB_IMG_15892228889445809.jpg
    FB_IMG_15892228889445809.jpg
    406.4 KB · Wyświetleń: 8