Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,846
525
113
Prosty żytni – „Żurkowy” (źródło http://mariana-aga.livejournal.com/117179.html)

Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg.

375 g zakwasu z mąki żytniej razowej (co do hydracji nie mam pewności, w oryginale wygląda na 100/100)
450g mąki żytniej razowej
15 g soli

330 bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

Przygotowanie (ilustracje na stronie źródłowej)

Zaczyn
W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja ubijałem jak białka – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką.

Przygotowanie ciasta
Dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Przełożyć na mokry stół i mokrymi rękoma uformować bochenek. Można przełożyć do formy (ok. 2/3 pojemności). Ja przełożyłem na papier do pieczenia i umieściłem w koszyku do wyrastania (papier pozwolił następnie na sprawne przełożenie chleba na blachę). Uformowany bochenek przykryć szczelnie folią (umieścić w reklamówce foliowej) i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.

Przed pieczeniem chleb spryskać wodą lub wygładzić mokrymi rękoma.

Piekarnik nagrzać do 260*C (jeżeli chleb będzie pieczony bez formy rozgrzać mocno blachę i przełożyć razem z papierem). Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.

Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść).

Chleb bardzo prosty (i w miarę szybki) w wykonaniu. Był najbardziej popularnym chlebem w Rosji w 1938-1939 r.

_ytni____urkowy.jpg
 

Załączniki

  • _ytni____urkowy.jpg
    _ytni____urkowy.jpg
    481.8 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
a dlaczego on się nazywa "żurkowy"?
gruebel_2.gif

zauważyłam, że jak na moj piekarnik, to w przepisie są zdecydowanie za długie czasy pieczenia
no, ale póki co piekę w tylko formie (ciasto na razowce żytnie mam luźniejsze, niż na podlinkowanych zdjęciach)
ilekroć próbuję z bochenkiem, to wychodzi mi strasznie gruba i twarda skóra
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,846
525
113

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,846
525
113
Piadina @ 29 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960341a dlaczego on się nazywa "żurkowy"?
gruebel_2.gif

zauważyłam, że jak na moj piekarnik, to w przepisie są zdecydowanie za długie czasy pieczenia
no, ale póki co piekę w tylko formie (ciasto na razowce żytnie mam luźniejsze, niż na podlinkowanych zdjęciach)
ilekroć próbuję z bochenkiem, to wychodzi mi strasznie gruba i twarda skóra
icon_redface.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,513
322
83
W tekscie zrodlowym doczytalam, ze po upieczenu należy ten chleb owinąc w ściereczkę i wlożyc do worka, zeby stygl powoli i "przechodził parą ". W warunkach piekrni przemyslowej chleby stygną poukladane jeden na drugich...
 

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,846
525
113

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,513
322
83
Gucio @ 29 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960539Piadina
Кислый ржаной, 1939г jak to inaczej przetłumaczyć?
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
Kwaśny żytni 1939 - to dokladnie, a ja bym go nazwala "Chleb rosyjskiego żołnierza"

qd
PS
Żurkowy byłby, gdyby był z mąki " obdirnoj" , ( właśnie żurkowa może byc odpowiednikiem).
Z "obojnoj" - razowy , z mąki pełnoziarnistej
I żeby skończyć wyjaśnienia - mąka "siejana" odpowiada naszej mące żytniej typ 850 ( sitkowa) lub typ 720.
To tylko dostosowanie do naszych warunków, w Rosji po prostu są inne przemiały.
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,513
322
83
Nazwa "Chleb radzieckiego żołnierza" jeszcze lepiej oddalaby czas, w jakim ów chleb był obobwiązującą racją żywieniową.
qd, esprit d'escalier
 

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,846
525
113
qd @ 29 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960570Nazwa "Chleb radzieckiego żołnierza" jeszcze lepiej oddalaby czas, w jakim ów chleb był obobwiązującą racją żywieniową.
qd, esprit d'escalier
qd
anbetung.gif
"Chleb radzieckiego żołnierza" - taka nazwa pełna jest historycznych emocji, których ten chleb jest wart. Bardzo dziękuję i nie wiem tylko czy mogę zmienić i jak jego nazwę
gruebel_2.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Guciu,
no właśnie typ wykorzystanej mąki nie pasował mi do nazwy - a właściwie odwrotnie
icon_smile.gif


na Święta mam już zaklepane chlebki, ale ten na pewno upiekę

qd - Chleb radzieckiego żołnierza - piękna nazwa! szkoda, żeby się zmarnowała
też jestem za tym, by zmienić w tytule!
anbetung.gif
koniecznie
daumen.gif

inaczej nie piekę!
icon_wink.gif
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,513
322
83
sowietskowo_soldata_cc.jpg

A to białe na chlebie to słonina konserwowa, najbliższa temu co najlepiej z takim chlebem smakuje: sało.
No i jeszcze stakanczyk wodki powinien byc do kompletu, ale to moze nie od rana?
Guciu, wieczorem wypije za Ciebie - znalazleś przepis, wyprobowales, pokazales... nalezy sie!
qd
 

Załączniki

  • sowietskowo_soldata_cc.jpg
    sowietskowo_soldata_cc.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 3

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,834
152
63
radziecki żolnierz byłby wniebowziety, gdyby dostał taki kawałek chleba w Twoim wykonaniu
daumen.gif


ps. Qd ciagle mnie zastanawia patrząc na ilość Twoich postów i datę rejestracji, gdzie Ty sie ukryłas przez te lata????
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: