Przepis na ciasto biszkoptowe

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Witam dziewczyny, jestem tu nowa i chcialam sie podzielic rewelacyjnym przepisem na ciasto biszkoptowe. Ja zawsze mialam do biszkoptow lewe rece ale ciasto z tego przepisu zawsze mi wychodzi.
Tak wiec potrzebujemy:
5 jajek
2 szkl. maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
3 lyzeczki cukru waniliowego

Oddzielamy zoltka od bialek. W jakims kubeczku lub miseczce zoltka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy zeby wyroslo. W drugim naczyniu ubijamy bialka z cukrami na sztywno. Odkladamy mikser i juz samymi lopatkami mieszamy. Dodajemy wyrosniete zoltka i mieszamy do jednolitego koloru, za kazdym razem zgarniajac mase od dolu ku gorze. Na koncu dodajemy stopniowo make tez zgarniajac mase od dolu do gory. Tak jakbysmy chcialy ja podniesc. No i trzymam sie tez zasady ze biszkopt mieszamy zawsze w jedna strone
lecker.gif

Wylewamy ciasto na blache o srednicy 26 cm i pieczemy jakies 40 min., w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzac patyczkiem czy wszystko w srodku jest dopieczone. Jeszcze nie zdazylo mi sie zeby mi sie nie udal
icon_mrgreen.gif

A w zalaczniku na zachete zamieszczam pierwszy tort, ktory zrobilam na bazie ciasta z przepisu wyzej.

Załączniki

• SN854226.jpg
    SN854226.jpg
    170.4 KB · Wyświetleń: 0

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
icon_eek.gif
lecker.gif
Przepiękny tort!!

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Dziekuje
icon_biggrin.gif

ten byl akurat pierwszy i nie powiem...zlapalam bakcylka. Teraz nauczylam sie troche technik dekoracyjnych i nie moge sie doczekac jak bede robila kolejny tort. A jest gdzies zalozony temat, gdzie wkleja sie swoje dziela
icon_question.gif
szukalam ale moze za slabo bo nie znalazlam
gruebel_2.gif

ten ponizej to moj drugi torcik - na urodziny meza. Mimo, ze mylam winogrona to nie moglam sie z nich pozbyc tego nalotu. Znacie na to jakis dobry sposob?

Załączniki

• Zdj_cie0515.jpg
    Zdj_cie0515.jpg
    665.6 KB · Wyświetleń: 0

sachmet83

Member
Wrz 20, 2010
20
0
0
piękne torty, a na drugim zdjęciu to jakich owoców użyłaś do kwiatków i listków?
ja również ostatnio odkryłam moj przepis na biszkopt, do tej pory robiłam jak Ty, tylko do żółtek dodawałam 1 łyz octu, wtedy powstawała jakaś reakcja chemiczna bo aż skwierczało, ale od dnia Walentego tegoż roku gdy piekłam biszkopt użyłam takiego przepisu
5 jaj
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
białka najpierw miksuje same, potem po troszku dodaje cukier a na koniec szczypte soli, gdy piana jest biała, lśniąca i sztywna wymiksować po jednym żółtku na koniec proszek i mąki (przesiane) wmieszać łopatką, piekę go w 150-160stopniach jakieś 25-30min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, pozdrawiam

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
lambethka @ 22 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1096361Tak wiec potrzebujemy:
5 jajek
2 szkl. maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
3 lyzeczki cukru waniliowego
Naprawdę aż 2 szklanki mąki? To nie pomyłka? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić wmieszania takiej ilości mąki do 5 jajek.

Za całą szklanką cukru bardzo słodkie to ciasto musi być.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
sachmet83 @ 22 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1096503piękne torty, a na drugim zdjęciu to jakich owoców użyłaś do kwiatków i listków?
ja również ostatnio odkryłam moj przepis na biszkopt, do tej pory robiłam jak Ty, tylko do żółtek dodawałam 1 łyz octu, wtedy powstawała jakaś reakcja chemiczna bo aż skwierczało, ale od dnia Walentego tegoż roku gdy piekłam biszkopt użyłam takiego przepisu
5 jaj
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
białka najpierw miksuje same, potem po troszku dodaje cukier a na koniec szczypte soli, gdy piana jest biała, lśniąca i sztywna wymiksować po jednym żółtku na koniec proszek i mąki (przesiane) wmieszać łopatką, piekę go w 150-160stopniach jakieś 25-30min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, pozdrawiam
nie wiem czemu, bo nigdy nie probowalam, ale boje sie dodawac octu do wypiekow. Moze dlatego, ze nie lubie jego zapachu i mnie odpycha
icon_neutral.gif

a powiedz mi prosze, wysoki wyrasta Ci biszkopt z Twojego przepisu? I smarujesz cala blaszke czy talko spod?
Co do ozdob to kwiatki i listki sa zrobione z jablek. Na okolo sa kawaleczki ananasa, w srodku wisnie z kompotu. Jablka specjalnie wybieralam male. Odkrajalam gore i wycinalam kwiatki. Listki sa zrobione z cwiartek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
.agatka. @ 23 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1096556Naprawdę aż 2 szklanki mąki? To nie pomyłka? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić wmieszania takiej ilości mąki do 5 jajek.

Za całą szklanką cukru bardzo słodkie to ciasto musi być.
tak, naprawde 2 szklanki maki
icon_biggrin.gif
moje szklanki mieszcza po 200g maki kazda, a ja do kazdej szklanki sypie tak ze 1cm od gory mam wolny.
I z ta dawka cukru nie wydaje sie byc za slodki - do tej pory nikt mi tego nie mowil. Zreszta ja zawsze robie poncz z dodatkiem cytryny, ktora troche rozbija slodki smak
lecker.gif

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
U mnie technologia podobna, ale maki dodaję 3 czubate łyzki, i nie dodaję proszku, bo mąz nie lubi,
Cukru też pół szklanki, potem nasaczam osłodzonym ponczem.

Białka ubijam na parze z cukrem, jak na bezę.

Biszkopt jest bardzo delikatny, a mniej kalorii zdecydowanie.

Ale jak domownicy lubia taki to nie eksperymentować.bo jeszcze się coś nie uda.
icon_mrgreen.gif

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
Ja staram sie dodawać bardzo mało maki, poprostu lekko psypuje masę z białek i mieszam,

Jak dodaje kakao, to czasmi już nie wsypje całej porcji maki bo wydaje mi sie , ze juz dość.

Ale ogladałam program na BBC znanego cukiernika i on własciwie do tortów piekł ciasto piaskowe, bo dodawał i masło i duzo maki i proszek.

I tłumacz tłumaczył, ze to biszkopt.

Co kto lubi, ja staram się zawsze słodkosci odchudzić, i nie dawać masła i duzej ilości wegli tam gdzie nie trzeba.
Ale myśle, ze ile gospodyń tyle przepisów

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
lambethka @ 23 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1096648bo kiedys uzylam sody do umycia kubka i jak pozniej zrobilam herbate to mialam wrazenie ze smakuje slono-mdlo
icon_mrgreen.gif
Może kiepsko wypłukałaś kubek? Traktuję w ten sposób śliwki i winogrona (płucząc je oczywiście potem czystą wodą) i nie zauważyłam zmiany smaku.

jolka8 @ 23 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1096749dodawał i masło i duzo maki i proszek.
Może był to biszkopt genueński?
Choć moim skromnym zdaniem żaden biszkopt nie powinien zawierać proszku.
Puszystość zapewniają mu ubite jajka.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja chetnie wyprobuje Wasze przepisy na biszkopt. Ten polecilam bo byl pierwszy, ktory mi wyszedl i nie padl
icon_neutral.gif

czas pokombinowac - na weekend bede miala co robic
lecker.gif

a jaki przepis sugerujecie najbardziej?
zalezy mi zeby biszkopt tak wyrosl zebym mogla go przeciac na 3 platy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy