Przepisy pochodza z mojej szybkowarowej instrukcji obslugi, czesc ich wyprobowalam, czesc nie.
Biorac pod uwage ze te wyprobowane wyszly swietnie, uznaje ze te niewyprobowane tez sa dobre.
Wiec po kolei, na debiut
Ryz zwykly
300 g ryzu
2 litry wody
sol
Wode posolona zagotowac, wrzucic ryz, zamknac szybkowar. Kiedy zaczyna wydobywac sie para, zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 7 minut.
Prosze sie nie smiac z przepisu na ryz, wcale nie jest latwo doswiadczalnie ustalic ile trzeba wody i ile sie gotuje.
Ryz pilaf
300 g ryzu
3 lyzki oliwy
3 szklanki bulionu
sol, pieprz
Gotowac jak wyzej.
Warianty ryzu pilaf
ryz madras - przed gotowaniem dodac do ryzu rodzynki
risotto piemontaise - pod koniec gotowania dodac 50g tartego parmezanu
risotto z owocami morza - przed ugotowaniem dodac szczypte szafranu i 200g owocow morza (moga byc mrozone).Uzyc bulionu rybnego.
ryz po indyjsku - przed ugotowaniem dodac tarte jablko i szczypte curry
Ziemniaki po nicejsku
1 kg malych ziemniakow
1 zielona papryka
4 lyzki oliwy
2 cebule
3 zabki czosnku
1 puszka pomidorow
1 filizanka wody
origano
sol, pieprz
ew.czarne
oliwki
Ziemniaki obrac. Pomidory odcedzic i grubo pokroic. Papryke i cebule pokroic w male kawalki.Posiekac czosnek.
Rozgrzac tluszcz, podsmazyc na nim ziemniaki ciagle mieszajac, dorzucic cebule, poczekac az sie zazloci, i dorzucic papryke, pomidory i origano. Posolic, popieprzyc. Dodac wode i zamknac.
Kiedy zacznie parowac, zmniejszyc ogien i gotowac 12 minut. Otworzyc i podawac z posiekanymi oliwkami
Schab
800 g schabu bez kosci
2 zabki czosnku
1 cebula
galazka tymianku, lisc laurowy
lyzka oleju
2 szklanki wody
sol, pieprz
Schab nadziac czosnkiem.
W szybkowarze rozgrzac olej i obsmazyc na nim schab ze wszystkich stron. Posolic, popieprzyc.
Dodac pokrojona na kawalki cebule, zrumienic. Dodac tymianek i lisc laurowy. Zalac woda, zamknac.
Jak zacznie parowac,zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 30 minut.
Wieprzowina w miodzie.
1kg karkowki wieprzowej pokrojonej w kostke.
100g boczku w kosteczke
1 cebula
1 lyzka maki
1 lyzka oleju
2 lyzki miodu
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka wody
galazka tymianku
lisc laurowy
4 liscie szalwi
sol, pieprz
Cebule obrac i posiekac. W szybkowarze rozgrzac tluszcz, obsmazyc na nim miesko (ma sie zarumienic) i posypac je maka. Dodac boczek, cebule i jeszcze podsmazyc. Przyprawic, dodac miod. Zalac woda i winem, zamknac.
Kiedy zacznie parowac zmniejszyc ogien i gotowac 18 minut.
Potrawka(?) z indyka
1 kg udzca indyczego w kawalkach.
1 duza cebula
125 g pieczarek w plasterkach
2 lyzki maki
50 g masla
2 filizanki bulionu z kury
1 filizanka smietany
sol, pieprz
Posiekac cebule.
Tluszcz rozpuscic w szybkowarze, podsmazyc miesko. Dodac cebule, posypac maka i wymieszac. Wlac bulion, wsypac pieczarki, dobrze wymieszac. Przyprawic. zamknac.
Gotowac (po okazaniu sie pary) 15 minut na malym ogniu.
Po otworzeniu szybkowaru dodac smietane, lekko podgrzac i podawac.
Warianty:
Mozna wymienic indyka na 800g lopatki cielecej, zalac w miare mozliwosci bulionem z cieleciny.
Mozna zastapic jagniecina, i zalac czysta woda.
I rzecz jasna zamiast indyka moze byc kura.
Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)
1 kura w kawalkach albo 4 udka
1 duza puszka pomidorow bez skorki
2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)
3 cebule (w oryginale szalotki)
2 lyski olicy
5 lyzek maki
1 filizanka bialego wytrawnego wina
sol, pieprz
Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.
W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.
Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.
Podawac posypane natka pietruszki.
Uff, reszta jutro
Biorac pod uwage ze te wyprobowane wyszly swietnie, uznaje ze te niewyprobowane tez sa dobre.
Wiec po kolei, na debiut
Ryz zwykly
300 g ryzu
2 litry wody
sol
Wode posolona zagotowac, wrzucic ryz, zamknac szybkowar. Kiedy zaczyna wydobywac sie para, zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 7 minut.
Prosze sie nie smiac z przepisu na ryz, wcale nie jest latwo doswiadczalnie ustalic ile trzeba wody i ile sie gotuje.

Ryz pilaf
300 g ryzu
3 lyzki oliwy
3 szklanki bulionu
sol, pieprz
Gotowac jak wyzej.
Warianty ryzu pilaf
ryz madras - przed gotowaniem dodac do ryzu rodzynki
risotto piemontaise - pod koniec gotowania dodac 50g tartego parmezanu
risotto z owocami morza - przed ugotowaniem dodac szczypte szafranu i 200g owocow morza (moga byc mrozone).Uzyc bulionu rybnego.
ryz po indyjsku - przed ugotowaniem dodac tarte jablko i szczypte curry
Ziemniaki po nicejsku
1 kg malych ziemniakow
1 zielona papryka
4 lyzki oliwy
2 cebule
3 zabki czosnku
1 puszka pomidorow
1 filizanka wody
origano
sol, pieprz
ew.czarne
oliwki
Ziemniaki obrac. Pomidory odcedzic i grubo pokroic. Papryke i cebule pokroic w male kawalki.Posiekac czosnek.
Rozgrzac tluszcz, podsmazyc na nim ziemniaki ciagle mieszajac, dorzucic cebule, poczekac az sie zazloci, i dorzucic papryke, pomidory i origano. Posolic, popieprzyc. Dodac wode i zamknac.
Kiedy zacznie parowac, zmniejszyc ogien i gotowac 12 minut. Otworzyc i podawac z posiekanymi oliwkami
Schab
800 g schabu bez kosci
2 zabki czosnku
1 cebula
galazka tymianku, lisc laurowy
lyzka oleju
2 szklanki wody
sol, pieprz
Schab nadziac czosnkiem.
W szybkowarze rozgrzac olej i obsmazyc na nim schab ze wszystkich stron. Posolic, popieprzyc.
Dodac pokrojona na kawalki cebule, zrumienic. Dodac tymianek i lisc laurowy. Zalac woda, zamknac.
Jak zacznie parowac,zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 30 minut.
Wieprzowina w miodzie.
1kg karkowki wieprzowej pokrojonej w kostke.
100g boczku w kosteczke
1 cebula
1 lyzka maki
1 lyzka oleju
2 lyzki miodu
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka wody
galazka tymianku
lisc laurowy
4 liscie szalwi
sol, pieprz
Cebule obrac i posiekac. W szybkowarze rozgrzac tluszcz, obsmazyc na nim miesko (ma sie zarumienic) i posypac je maka. Dodac boczek, cebule i jeszcze podsmazyc. Przyprawic, dodac miod. Zalac woda i winem, zamknac.
Kiedy zacznie parowac zmniejszyc ogien i gotowac 18 minut.
Potrawka(?) z indyka
1 kg udzca indyczego w kawalkach.
1 duza cebula
125 g pieczarek w plasterkach
2 lyzki maki
50 g masla
2 filizanki bulionu z kury
1 filizanka smietany
sol, pieprz
Posiekac cebule.
Tluszcz rozpuscic w szybkowarze, podsmazyc miesko. Dodac cebule, posypac maka i wymieszac. Wlac bulion, wsypac pieczarki, dobrze wymieszac. Przyprawic. zamknac.
Gotowac (po okazaniu sie pary) 15 minut na malym ogniu.
Po otworzeniu szybkowaru dodac smietane, lekko podgrzac i podawac.
Warianty:
Mozna wymienic indyka na 800g lopatki cielecej, zalac w miare mozliwosci bulionem z cieleciny.
Mozna zastapic jagniecina, i zalac czysta woda.
I rzecz jasna zamiast indyka moze byc kura.
Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)
1 kura w kawalkach albo 4 udka
1 duza puszka pomidorow bez skorki
2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)
3 cebule (w oryginale szalotki)
2 lyski olicy
5 lyzek maki
1 filizanka bialego wytrawnego wina
sol, pieprz
Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.
W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.
Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.
Podawac posypane natka pietruszki.
Uff, reszta jutro
