Przepyszna masa do napoleonki, tarty, babeczek...

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,629
2,494
113
kermidt @ 20 Jun 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1662868Joanno, lepiej pozno jak wcale
zahnlos.gif


Budyn gotuje taki
1 jajko
po 2 lyzeczki maki pszennej i ziemniaczanej
400 ml mleka
cukier waniliowy
duza lyzka masla

To proporcje na budyn do jedzenia. Dzis bede robic na gesto i laczyc z serkiem. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Sernik na zimno na delicjach z jagodami na wierzchu...

Ach, jak zrobic.
Mleko zagotowac i stale mieszajac dodac roztrzepane jajka wymieszane z maka i odrobina mleka.

Budyn z samej maki pszennej jest mniej gladki.
Dzisiaj wykorzystam ten przepis
icon_mrgreen.gif


Ker, a cukru tyle co tego waniliowego, czy dodajesz jeszcze?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jak budyn do jedzenia to nie daje duzo cukru, tak do 2 lyzek.
Ale do serka musi byc. Zwykle daje 1/4 szkl na 250g serka, ale probuje i dosladzam jak potrzebuje.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,629
2,494
113
Tak też zrobiłam, do gotowania dałam 2 łyżki cukru i kawałek wanilii, a teraz podczas ucierania ze śmietaną dosłodzę do smaku.