Ten przepis znalazłam w jednym z numerów "przyślij przepis", zrobiłam wczoraj dwie foremki i okazał się przepyszny i prosty, a do tego niezwykle szybko rośnie! ( to pewnie z powodu _aż!_ 25 g drożdży na bochenek
Składniki: (na dwa bochenki)
- 1 kg mąki pszennej
-szklanka otrąb pszennych (można dodać odrobinę więcej)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 50 g świeżych drożdży (w przepisie była cała kostka, czyli 100 g(!))
- 3 łyżeczki soli
- trochę cukru (ok. 2 łyżeczek)
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy suche składniki (mąka, otręby, słonecznik i płatki, oraz sól i cukier)
- Wlewamy drożdże rozpuszczone w szklance ciepłej wody i jeszcze 1/2 litra wody (2 szklanki)
- Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, nie za długo, powinno być odrobinę klejące/ pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1 godz)
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje i przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek, zostawiamy do wyrośnięcia (trochę ponad kant keksówki)
- Pieczemy w 200 stopniach ok. godziny/dwóch, na oko
Później zamieszczę zdjęcię chlebka, ale gwarantuje, że naprawdę warto go zrobić !

Składniki: (na dwa bochenki)
- 1 kg mąki pszennej
-szklanka otrąb pszennych (można dodać odrobinę więcej)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 50 g świeżych drożdży (w przepisie była cała kostka, czyli 100 g(!))
- 3 łyżeczki soli
- trochę cukru (ok. 2 łyżeczek)
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy suche składniki (mąka, otręby, słonecznik i płatki, oraz sól i cukier)
- Wlewamy drożdże rozpuszczone w szklance ciepłej wody i jeszcze 1/2 litra wody (2 szklanki)
- Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, nie za długo, powinno być odrobinę klejące/ pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1 godz)
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje i przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek, zostawiamy do wyrośnięcia (trochę ponad kant keksówki)
- Pieczemy w 200 stopniach ok. godziny/dwóch, na oko

Później zamieszczę zdjęcię chlebka, ale gwarantuje, że naprawdę warto go zrobić !