Puchatek - pyszne ciasto z truskawkami

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Brzmi i wyglada przepysznie! Jutro lece po truskawy i zapodaje po poludniu tego truskawkowca!!
icon_lol.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
a ja zmałpowałam szuwarka
icon_smile.gif
tzn. zalałam otworki galaretką.
Ciasto pierwsza klasa. Ponieważ wędrowało do pewnej Małgosi (jutro Małgorzaty) to górę przyozdobiłam kratką z bitej śmietany, posypałam odrobiną tartej czekolady, na środek trzy czerwone czeresienki (truskawki wyjedzono podczas pieczenia...), dopełnieniem był listek melisy.
Obdarowana była wzruszona niespodzianką.
Będzie często powtarzane.
PS. Wszystkim Małgosiom - moc życzeń
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Iwonko, mysle, ze spokojnie mozesz sprobowac, ale jak sie boisz tego masla to po prostu je stop i dodaj schlodzone. Ja tak robie, bo tez mnie zawsze stresuje dodawanie maslo albo jeszcze gorzej dodawanie calych jajek do utartego masla.
icon_biggrin.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,215
0
0
O syso,dzięki zaraz jadę na zakupy a po południu piekę a z tym masłem to spróbuję tak jak mówisz ,bo faktycznie pisałaś ,że zmiękczasz w mikrofali,a ja też mam problem z dodawaniem jajek do utartego masła ,najczęściej wszystko mi się waży,co prawda nie przejmuję się tym,ale nie chcę dzisiaj nic sknocić
icon_biggrin.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,215
0
0
Ciasto upieczone,na wygląd nic mu nie jest no może poza tym ,że w moim to są zaledwie 4 dziury po truskawkach
gruebel_2.gif
,a tak jest raczej równe,ale i tak potraktowałam je galaretką ,opakowanie galaretki rozpuściłam w szklance wody i tężejącą zalałam ciasto,i niemalże całość wlazła w te dziury,ale dopiero jutro dowiem się co jest z tymi dziurami,potem pomazałam czekoladą rozpuszczoną,jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie bo teraz to siedzi w blaszce,więc nic nie widać co tam w środku,opaść nie opadło,więc powinno być dobrze ,no nic muszę czekać do jutra.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
Moja powtórka właśnie stygnie...
Tym razem zmodyfikowłam: dziurki zalałam galaretką a że były dość głębokie to już po zalaniu galaretką wcisnęłam wydrylowane czereśnie.
Mam następujące spostrzeżenia: nie miałam pół szklanki mleka dlatego było bardziej gęste, w związku z powyższym nie zatopiły się owoce jak u iwony44.
Co do tłuszczu - masło czy olej, to z masłem wychodzi babkowy smak, z olejem bardziej przypomina ciasto biszkoptowe. Jedno jest dobre i drugie.
Mnie też wychodzi kaszka kiedy do jajek dodaję masło ale później, gdy dodam mąkę niby zważone ciasto robi się gładkie i wszystko jest jak należy.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
Upieklam.
dance.gif

Ciasto jest bardzo smaczne! Wchodzi do repertuaru moich ulubionych ciast.
Szybciutko sie robi. Maslo dalam rozpuszczone w mikrofali.
Pieklam w tortownicy 30 cm bo innej nie mam, mimo to uroslo ladnie. Dodalam troche soli.
Syso, dziekuje za przepis!
anbetung.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,215
0
0
Zdjęcia nie będzie bo zjedzone aż się uszy trzęsły,a ja sobie tylko patrzyłam i z tego wszystkiego o zdjęciu zapomniałam,ale żeby mi się nie nudziło to wciśnięto mi wiśnie i myślą,że ciasto upiekę a figa,dzisiaj odpoczywam od pieczenia
icon_mrgreen.gif
,ale pokłon syso za przepisik,bo miałam wątpliwości,jako,że moi dziwacy to raczej bezowocowi i preferują ciasta czekoladowe,a tu taka niespodzianka jedli aż miło było patrzeć
lecker.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,367
0
0
Spróbowałam, dobre, ot, proste i smaczne ucierane ciasto
icon_smile.gif

Załączniki

• ztruskawkami1.jpg
    ztruskawkami1.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 1
  • ztruskawkami2.jpg
    ztruskawkami2.jpg
    34.9 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
A jakie żółciutkie i widać że puszyste aż miło.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
iwona44 @ 16 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=865303O proszę a u Lud truskawki są na wierzchu a moje były całkiem na dole,od czego to zależy
gruebel_2.gif
icon_question.gif
Myślę że od konsystencji ciasta i od wielkości truskawek. Czasem ciasto wychodzi gęściejsze mimo trzymania się przepisu - może ważna jest tu wilgotność mąki jak i jej rodzaj?
Poza tym na zdjęciu chyba są połówki truskawek - o połowę lżejsze więc od takich w całości.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
Dokladnie, te truskawki w srodku to jest wlasnie ten hit. A przy tym zero zakalca.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,367
0
0
Na drugi dzień, jak to ucierane - lepsze.
lecker.gif

iwona44 @ 16 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=865303O proszę a u Lud truskawki są na wierzchu a moje były całkiem na dole,od czego to zależy
gruebel_2.gif
icon_question.gif
Cinka @ 16 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=865330Myślę że od konsystencji ciasta i od wielkości truskawek. Czasem ciasto wychodzi gęściejsze mimo trzymania się przepisu - może ważna jest tu wilgotność mąki jak i jej rodzaj?
Poza tym na zdjęciu chyba są połówki truskawek - o połowę lżejsze więc od takich w całości.
Tak, truskawki są pokrojone, a ciasto miałam dość gęste - dałam tylko 3 jajka, bo miałam duże, wiejskie.
Ale powiem szczerze, że chciałam żeby mi część wpadła do środka, nie udało się
icon_wink.gif

samanta @ 16 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=865313A jakie żółciutkie i widać że puszyste aż miło.
Używam zawsze wiejskich jaj z dużymi i bardzo żółtymi żółtkami
icon_smile.gif

Ela83

Member
Lis 29, 2007
336
0
16
zrobiłam je przedwoczoraj i dziś zostały dwa kawałki, wszystkim smakowało, po weekendzie będzie powtórka, bo dziś już truskawek nie zdążyłam kupić

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy