Puchatkowa Kremówka Kardynalska

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Oj Mara, Mara chętnie bym zobaczyła w Twoim wykonaniu
fiesgrins.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
icon_mrgreen.gif
Jak zrobię to pokazę czym zdobywam serce mojej T
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
może lepiej nie.
bo napalę się na nią jak na sernik londyński, a to ciasto jest akurat trudniejsze
icon_razz.gif

tzn. dla mnie z tego opisu niewiele wynika tak jakoś ..

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Olcieek, to pozory. Mów, co jest niezrozumiałe, pomożemy:) Robiłam to ciasto wiele razy, za każdym razem zbierało ochy i achy, a naprawdę jest mało skomplikowane w wykonaniu.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
imamcia @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720426Olcieek, to pozory. Mów, co jest niezrozumiałe, pomożemy:) Robiłam to ciasto wiele razy, za każdym razem zbierało ochy i achy, a naprawdę jest mało skomplikowane w wykonaniu.
Zgadzam się, to ciasto tylko w przepisie wygląda tak ,,skomplikowanie'' Jak już zrobisz pierwszy raz to się o tym przekonasz.
Ja też bardzo chętnie Ci pomogę, nie mam wątpliwości,że poradziłabyś sobie świetnie.
mniam.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Pieczecie na szufladzie od piekarnika tak ?
Bo ja wg opisu wyobrażam sobie to tak:

Krem_wka.JPG

No i potem jak ja to niby mam ciąć ?

Załączniki

• Krem_wka.JPG
    Krem_wka.JPG
    25.2 KB · Wyświetleń: 2

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Rozcinam zawsze tylko na dwie części, ale Ty Olcieek możesz rozciąć na trzy. Na zdjęciu u Bajaderki dobrze to widać.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Pamiętam, że czytałam kiedyś ten wątek- jak przeczytałam drugi raz to mi się przypomniało
icon_wink.gif

Jeśli będę robić, a to na pewno nie w tym tygodniu, bo teraz mam na głowie tort dla przyjaciela (no chyba że na niedzielę się wyrobię ..
fiesgrins.gif
)
No i muszę zakodować żeby z brzegów była beza0 niby ma być stelażem jak dziewczyny pisały
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Olcieek, ja podchodziłam do tego ciasta jak pies do jeża. Aż w końcu przemogłam się i postanowiłam zrobić. Okazało się, że wcale przy nim nie ma dużo pracy. Robi się go bardzo szybko. Piekłam już kilka razy. Tylko pierwszym razem "trzymałam" się ilości pasków bezy i biszkoptu. Potem, już na to nie patrzyłam. Jednak zawsze beza była na zewnątrz (stelaż), a paski muszą zachodzić na siebie. Zanim ubiłam śmietanę, ciasto zdążyło przestygnąć i można już je przekładać. W każdym bądź razie, warte jest zachodu. Dla mnie mogłoby być tylko ciut mniej słodkie.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Nie obyło się bez stresu.
Oczywiście waga dzisiaj zaprotestowała, więc cukier i mąka to na łyżki szły
rofl.gif

Bezę ubić - noł problem.
Biszkopt zrobić - noł problem,
Wyłożyć na blachę .. Trochę sie certoliłam, zrobiłam nawet linie linijką
rofl.gif
no ale dało radę. zostało mi trochę biszkoptu, więc włożyłam do tortownicy i mam cieniutki spód na kolejne ciasto
icon_wink.gif

No ale stres był przy pieczeniu. Napisane że 15 min. a po 15min. beza biała tak samo jak przed włożeniem do piekarnika..
Siedziało ciasto 35 min, w piekarniku ! i zwiększałam temp. i nic.
Nie dopiekła się beza do końca dobrze, no ale bałam się, że przesuszę biszkopt to wyjęłam.
Ostudziło się, ja ci to tnę a tu klops do nożyczek sie klei
rofl.gif

No dobra pocięłam jakoś z trudem ale pocięłam.
Wyłożyłam do góry nogami na półmisek a tu przez to że beza niedopieczona to zostawała mi na papierze
icon_mrgreen.gif
zdrapałam z papieru jakoś tam ciepnęłam obok biszkoptu i se myślę, ale sobie ciasto zrobiłam hoho. Jeszcze mama obserwowała moje poczynania to już w ogóle ..
No ale spoko jakoś pokleiłam co sie dało. Trochę dziur było więc sobie je pozasłaniałam bezą (która miała być docelowo pavlovą, ale się nie udało
rofl.gif
) upieczoną jakiś czas temu- pokruszyłam i git
icon_mrgreen.gif

Ciepnęłam tą śmietanę, pociachałam truskawki, dziabach drugą warstwę (tu mi papier zszedł ślicznie bo na brzegach był biszkopt).
Na to dżem porzeczkowy bo akurat stał na blacie (czyżby ktoś jadł z nim kanapkę ?
icon_mrgreen.gif
), krem, trzecia warstwa (takie same problemy z oderwaniem jak przy pierwszej warstwie), krem i truskawy w plasterki.
wybitnie to ona nie wygląda, ale zdjęcia są.
wkleję jak zrzucę
icon_wink.gif

a smak..
ja się nie dziwię Mara że podbiłaś nim serce swojej teściowej
fiesgrins.gif

mniam !
warte zachodu.
fajnie się robiło w gruncie rzeczy.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Olcieek, opis wykonania, SUPER
icon_mrgreen.gif
ale się uśmiałam
rofl.gif
A pavlova to po co Ci jak masz kremówkę?
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ta beza nie ma byc wysuszona. Więc prawidłowo Ci się piekło. Nie mam pojęcia dlaczego nie chciało się odkleic od papieru. Mnie odchodzi bardzo ładnie. Super że się odważyłaś.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy