Puchatkowy młody schab pieczony w głębokim maśle*

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
jako moderator zadziałałam, nie jako sekretarka
icon_smile.gif
A co było powodem zadziałania, że pozwolę sobie zapytać?

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Szpikuje się bardzo prosto!
Robi się szereg nacięć małym bardzo ostrym nożykiem o szpiczastym zakończeniu na głębokość 2 - 2,5 cm. W powstałe otworki wciska się po mniej więcej 1/3 ząbka czosnku (jeżeli są wyraźnie duże, jeśli małe - po całym)
Nie solić mięsa za wcześnie!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dziękuje ogromnie

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Zrobiłam na Rocznicę Ślubu Rodziców i naprawdę był smaczny, tylko czosnek nie zzieleniał i chyba za mało słone było mięsko, następnym razem na całą noc zostawię napanierowane w lodówce.

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
A ja mam inne pytanko:) czy moglabym ten schab podczas marynowania nadziac w srodku sliwka kalifornijska?? i dopiero zamarynowac i upiec? mam dlugo oczekiwanego goscia w piątek (dlugo oczekiwana u mnie mama), a wiem ze lubi miesko ze sliwką. Tylko sie boje czy nie zepsuję calości tą innowacją, a chcialabym jej sprawic przyjemność
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Jak ważny gość, to eksperymenty zostawiłabym na później. Nie wiadomo, jak się zachowają śliwki w tym maśle, a i cały kawałek mięsa też może nim zbytnio nasiąknąć.
icon_smile.gif

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Dziekuje bardzo za odpowiedź
icon_smile.gif
nie bede eksperymentować, zrobie zgodnie z przepisem, bo pewne:) a poeksperymentuje tak bez okazji , kiedys dla wlasnej przyjemności:) Pozdrawiam

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Powiem jedno...pyszności, zarówno ja jak i mój gość byłyśmy zachwycone
anbetung.gif
ukłony dla autorki przepisu
cvety.gif

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Powiem jedno...pyszności, zarówno ja jak i mój gość byłyśmy zachwycone
anbetung.gif
ukłony dla autorki przepisu
cvety.gif

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
zaraz robie,i sie boje

bo,nie mam takiej formy dobrej by w calosci ten schab

po drugie nie wiem ile on moze sie piec?tak wie,ze to w zaleznosci od wielkosci miesa

po trzecie - dlaczego ja jestem taka dziwna,ze jak maja przyjsc do mnie ludzie na obiad- ja! wyprobowuje przepis? nosz! a potem sie denerwuje!

tragedia

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Rob w blaszce keksowej. Wyjdzie na pewno; recenzje ma dobre, a i autor godny zaufania.
daumen.gif

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
tak, zrobilam -- wszystko wg przepisu,dobre,ale nie TAK dobre. Podalam,zjedli,chwalili,ale ... coz. Chyba nie powtorze,przepis fajny bo szybki, skladniki fantastyczne,alel efekt tylko ok

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
dzien pozniej - zostal spory kawalek,hmmm kochani- to jest najlepsza pieczen ,ktora idzie jako kanapkowa jaka jadlam w zyciu!!! mmmmm,moi drodzy!!!! przepyszna! A juz dla tych co daleko w swiecie to ma taki smak, ma smak takiej szynki co to ja u Grudziadzu mozna kupic - przepyszna - POLECAM!!

Ja juz wiem co zrobic na kanapki! Robilam ten schab gotowany w majonezie,czy jak tam bylo- dobry byl,ale to!!! wspaniale!

Na cieplo nie bylo takiego efektu,na zimno,rewelacja!

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Hmm... a mnie zastanawia, jak Wy to robicie w rękawie.
gruebel_2.gif
bo przecież tam jest bardzo dużo płynów. I w dodatku najpierw wlewa się masło, a po 20 minutach wodę. Jak wy to wlewacie do rękawa?
gruebel_2.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Evalill, rękaw sie dziurawi i przez ten otwor używając np. lejka dolać wody.
Moim zdaniem najlepiej jednak jest robić tak, jak zaleca Autor, czyli w dopasowanej foremce, aby kontakt mięsa z masłem był jak najwiekszy. Szeroki rękaw tego nie zapewnia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy