Pulpety z quinoa z sosem ananasowym

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
454g mielonego indyka
1 duze jajko
1 szkl ugotowanych ziaren quinoa (gotuje sie jak ryz)
1 lyzeczka zmiazdzonego czosnku
2 lyzeczki cebuli w proszku lub 1 cebula posiekana i zeszklona
1 lyzeczka tymianku (1/2 jesli suszony)
1-2 lyzeczki kuminu (zaleznie co kto lubi
icon_wink.gif
oni daja 2 lyzeczki, ja czaesm nie daje wcale, zaleznie od towarzyszacego sosu)
2 lyzeczki szalwi (lub 1 suszonej)
2 lyzeczki papryki w proszku
1/2-1 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu


Wymieszac quinoa ze wszystkimi przyprawami, posiekanymi ziolami. Dodac mieso i dobrze wyrobic.
Ja zawsze rekami, bo o ile ka swietnie miesza pasztet, tak ta mase nie bardzo.

Uformowac kuliki - wychodzi okolo 20 srednich pulpetow i smazyc 12 - 15 minut.
Lub, i to jest moja opcja zarowno ze wzgledu na zdrowie jak i lenistwo
icon_mrgreen.gif

Piec w temperaturze 175C w/g mojej rozpiski (350F ) 30 minut.

Z braku indyka, czy z powodu jego ceny mozna zmieszac wolowine z wieprzowina. I tak chyba lepsze takie polaczenie z quinoa, niz zwykle pulpety.


Sos ananasowy do pulpetow - na porcje z +/- kilograma miesa (750-900g)

1 szkl brazowego cukru
3 lyzki maczki kukurydzianej
400g puszka ananasa w czastkach: ananas oddzielnie, zalewa oddzielnie (uwaga: tutejsze ananasy w puszce nie sa w syropie, a zwyklej zalewie bez cukru)
1/4 szkl bialego octu (uwaga: ocet moze byc jablkowy, a jesli uzywamy zwyklego lepiej pamietac, ze najmocniejszy tutejszy to 5%)
1 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczki sosu Worcestershire

Make rozprowadzic w occie, wlac na brudna patelnie (znacyz po puleptach) dodac cukier i podgrzac do zageszczenia. Jak kisiel.
Dodac sok z ananasa, sos sojowy i Worcestershire i rozprowadzic znow, zeby sos byl gladki. Teraz ciepnac pulpety i czastki ananasa i dusic az pulpety beda gotowe.
Mozna tez je zapiekac, ale najlepiej wstawic w slowcooker'ze. Najlepiej sie przegryzaja.
Soku z ananasa powinno byc min 1,5 szkl.

Do sosu pulpety lepiej zeby byly z wieprzowina (20-25%) i lepiej je obsmazyc i wszystko co sie zeskrobie z patelni wpakowac do sosu.
Przyznam, ze dobre pulpety sa w tej potrawie bardzo wazne. Choc okazalo sie, ze Krista uzywa kupnych
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ker, ile tego octu?
Sos fajny, warto spróbować. Dziękuję.
A może dopisać w temacie ten sos na zachętę?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
poprawilam, ale jak mi sie udalo napisac z (jak zdzblo)? Musialam chyba jakas opcje wlaczyc.

Mozna dodat w tytule, tylko ja ni moge.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Jeśli ktoś lubi mięsa z owocami lekko orientalizujące, to polecam. Co prawda nie zrozumiałam za bardzo przepisu na sos, który głosi
CYTATMake rozprowadzic w soku, wlac na brudna patelnie (znacyz po puleptach) dodac cukier i podgrzac do zageszczenia. Jak kisiel.
Dodac sok z ananasa
i nie dodawałam już tego drugiego soku
icon_wink.gif
ale i tak było naprawdę niezłe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Znaczy nie dodawalas soku z ananasa?
Bo jesli chodzi te pomyje na patelni, to one maja caly smak.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dodawałam. Rozprowadziłam w nim skrobię, jak głosi pierwsze zdanie i zalałam pomyje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ach, octu nie dodawalas
icon_lol.gif

Szczerze mowiac to wszystko jedno co w czym sie rozpusci. W przeciwienstwie do maki pszennej, skrobia rozprawada sie bez grudek, zeby tylko w zimnym.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
W occie lepiej, bo kawalki czy raczej szczatki ananasa moga powodowac ze skrobia sie gorzej rozprowadzi i beda grudki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy