- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
* 5 jajek (całe)
* 1 szklanka (niepełna) cukru - ja dałam pół na pół zwykły i brązowy
* 1 cukier wanilinowy
* 1 szklanka mąki tortowej
* 2 łyżki budyniu waniliowego
* 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju
* jako dodatek smakowy : 50 g płatków czekoladowych
(*) - szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijać tak długo aż powstanie gęsta i puszysta, kremowa masa ( zwiększa się objętość tak coś ok. 5 razy). Teraz można odstawić mikser a wziąć łyżkę lub ubijak taki rózgowy. Do masy jajecznej przesiewamy partiami mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy płatki czekoladowe.
Jak cała mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dolewamy olej, ciągle mieszając.
Ciasto przekładamy do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem) w wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-175 stopni, na ok. 50 -60 minut. W trakcie pieczenia, jak babka już pięknie urośnie, zwiększamy temperaturę do 180 stopni.

Tu, na zdjęciach, była pieczona w nowej, silikonowej foremce i niestety płatki róży przypaliły się.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: