Pyszna marynata do bakłażanów

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zmodyfikowana wersja marynaty z Dań Jarskich Konemanna

Można używać też do cukinii, porów przepołowionych wzdłóż etc

mozna w niej marynować po usmażeniu/grillowaniu, lub smarowac bakłażany przed położeniem na grilla/patelnie grillową

pół szklanki oliwy
łyzka balsamico
dwa ząbki czosnku drobno posiekane
dwie szczypty przyprawy włoskiej (mieszanka oregano, bazylii etc)
listki z łodyżki tymianku
pół łyżeczki musztardy

dobrze wymieszac, odstawic by przeszło. Osolone i otarte z ptu bakłażany smarować mieszanką (ale raczej oliwą niż farfoclami, o się przypalą) grillować z kazdej strony ze 3 minuty.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
na musztarde do baklazana to bym nie wpadla
dobrze, ze sa odwazni do probowania
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ja też się zdziwiłam, kolorek tej marynaty buro-szary, neizachęcający, ale bakłażany wyszły przepyszne, takie jakich szukałam (cały wątek o tym założyłam nawet kiedyś
icon_smile.gif
delikatne i aksamitne, ale z ostrawym posmakiem, nietłuste (bo je tylko spędzlowałam tą marynatą - to wystaczyło - a potem na patelnię grillową).

Pyszne z bryndzą, kuleczkami mozzarelli, bazylią albo z grzanką ciabatty

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ja lubie tez takie rozciapciane, zeby skorka nie byla twarda.
Nawet Jarek pochwalil.
Z grila zawsze skorka mi schodzi twrdawa.
Juz nawet myslalam zeby kupowac malutkie baklazany, ale jak na razie w sklepie nie trafilam. Moze w tym sezonie?
Z drugiej strony duze mi latwiej grilowac, bo nie mam siateczki do warzyw.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja kroje je w dosc cienkie plastry ( i wzdłuż a nie w poprzek) i z patelni grillowej skórka mi wychodzi taka kruchutka, mniamć. Na grillu w tym sezonie nie robiłam ale dobry jest patent musakowy na skórkę

obrać bakłażana wzdłó w 4 miejscach dosłownie - znacyz ściąć 4 cienkie paski skórki obieraczką do ogórków. Potem już kroić w plasterki - kółka. Dizeki temu skórka jest przerywana i nawet jakjest twarda nie stwarza problemu
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dzieki

tu zawsze takie lekko kobylaste sa i mi sie wydaje, ze dlatego twarda, ale to pewnie juz taki urok.
nie bez kozery egg w nazwie angielskiej maja :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
surową - przepraszam, nie zauwazyłam wczesniej. Chwile musi pobyc w tej marynacie, strzepac farfocle i grillowac (bo spiecozne farfocle neidobre sa moim zdaniem)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:banana: to wspaniale!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super! ja też uwielbiam oliwkę od pomidorów, bardzo aromatyczna jest!

ja ostatnio najczęściej marynatą zalewam zgrillowane bakłażany i trzymam w takiej postaci w lodówce do 2 dni
icon_smile.gif

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Uwielbiam ta marynate - puszczam tylko wodze fantazji z ziolami i robie wersje o roznych smakach.

Zwykle przygotowuje ja przed grillowaniem - i ta bardziej plynna czescia z przewaga oliwy smaruje baklazany czy cukinie, a potem zalewam po grillowaniu reszta marynaty.

Dziekuje Malgosiu za doskonaly przepis
icon_smile.gif

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Malgosimi @ 19 Jun 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=139835Ja też się zdziwiłam, kolorek tej marynaty buro-szary, neizachęcający, ale bakłażany wyszły przepyszne, takie jakich szukałam (cały wątek o tym założyłam nawet kiedyś
icon_smile.gif
delikatne i aksamitne, ale z ostrawym posmakiem, nietłuste (bo je tylko spędzlowałam tą marynatą - to wystaczyło - a potem na patelnię grillową).
Pyszne z bryndzą, kuleczkami mozzarelli, bazylią albo z grzanką ciabatty
Zaśliniłam się normalnie...
mniam.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
kochane moje, Agusiu w szczególności! Nie wiem, czy znacie super trick z bakłażanami, chyba o nim wspominałam, ale warto go tu powtórzyc. Otóż u pauli Wolfert wyczytałam, że w maroku bakłażanów się nie nasala, tylko zanurza na jakiś czas (ze 20 minut) w solance. Proporcja mniej wiecej litr wody na 1,5 łyżki soli (ale to zalezy od soli i IMHO nie ma wielkiego znaczenia). Dzięki temu zabiegowi baklażany nie ciągną tak oliwy (bo sa nasączone - ale z kolei woda w czasie smazenia wyparowuje) - nie sa gumiaste i gorzkie. Polecam.

no i oczywiscie bakłażany sie osusza po wyjeciu z tej wody recznikiem, a potem tą moją marynatką pędzluje

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
kermidt @ 19 Jun 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=139820na musztarde do baklazana to bym nie wpadla
dobrze, ze sa odwazni do probowania
icon_smile.gif
ja podobnie robie swoja marynate do wszelakich warzyw ktore opiekam, rowniez do ziemniakow
oliwa z oliwek + czosnek + musztarda + ciut soku z cytryny + sol/pieprz + mieszanka ziol (do salatek, podobna do tej wloskiej) i wewntualnie jakies swieze ziolko jesli mam; zawsze jest pycha i nie wyobrazam sobie juz robienia tego sosu bez musztardy

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy