IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

30 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> PIERNIKI
Janka
post 15 Sep 2006, 19:27
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



PIERNIKI


Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia (15 - 20 g)
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.

Ja robię z 3 kg mąki.Przewaznie na początku grudnia musze robic jeszcze raz.
Na drugi dzień po upieczeniu pakuję w duże puszki .
Pierniki zawsze lukruje. Załączony plik  pierniki_2_001.jpg ( 5.8K ) Suma pobrań: 95
Załączony plik  ju___upieczone.JPG ( 5.08K ) Suma pobrań: 69
Załączony plik  pierniki.jpg ( 74.45K ) Suma pobrań: 9


Uwagi:
Do rozpuszczonego cukru można wlać trochę wody i zagotowac do całkowitego rozpuszczenia.
Ja nie daję wody.
Aby cukier nie skamieniał,rozpuszczam w innym garnku tłuszcz,dodaję miód i dopiero wtedy przelewam do skarmelizowanego cukru(cały czas mieszam).
Ostatnio robiłam trochę inaczej:cukier,tłuszcz i miód doprowadziłam do zagotowania,po przestudzeniu dodałam do reszty składników.

Wałkuję ciut grubiej,a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam.

Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.

Załączone pliki
Załączony plik  Pierniczki_001.JPG ( 51.02K ) Suma pobrań: 141
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaH
post 16 Sep 2006, 21:34
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.423
Dołączył: 15-November 05
Skąd: Witten/Niemcy
Użytkownik nr: 967



sliczne , takie kolorowe, az sie swiat juz chce lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 1 Oct 2006, 06:07
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 838
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Janko, czy te pierniczki sa miekkie od razu, czy też miękna dopiero po tym leżakowaniu w puszcze?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 1 Oct 2006, 11:55
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



śliczne icon_mrgreen.gif zrobię na święta icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 1 Oct 2006, 17:47
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



CYTAT(janie @ 1 Oct 2006, 07:07 ) *
Janko, czy te pierniczki sa miękkie od razu, czy też miękna dopiero po tym leżakowaniu w puszcze?


Nie wiem jak odpowiedzieć. :D
W 1 i 2 dniu są miękkie.Potem twardnieją,dlatego pakuję do puszek lub w woreczki(worki do gara i na balkon).
Puszki z zawartością trzymam w domu .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 1 Oct 2006, 18:49
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Pierniczki z tego przepisu są pyszne i bardzo trwałe. Niedawno odkryłam w szafce puszkę z pierniczkami z tamtego roku i okazało się, że nadają się do jedzenia! icon_smile.gif
Fantastyczne jest samo ciasto piernikowe. Elastyczne, sprężyste, nie przykleja sie do podłoża. Wykrawanie pierniczków staje się przyjemnością dla dorosłych i dzieci. Trzeba się tylko powstrzymywać, by nie pożreć wszystkiego na surowo... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 2 Oct 2006, 18:12
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



To fakt-ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem" do obróbki".
Nie trzeba podsypywac maką.Załączony plik  Pierniki__.JPG ( 27.69K ) Suma pobrań: 50
Załączony plik  Pierniczki.JPG ( 48.98K ) Suma pobrań: 51
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 16 Nov 2006, 13:14
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Ciasto już w lodówce. Ciekawe, czy tak jak w tamtym roku, będę dorabiać na początku grudnia.... fiesgrins.gif
Załączone pliki
Załączony plik  ciasto_na_pierniki_Janki1.jpg ( 28.66K ) Suma pobrań: 31
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 16 Nov 2006, 15:00
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



U mnie z jednej porcji już zjedli.
Następna porcja dojrzewa,ale myślę że dorobię jeszcze jedną.
Oj!!!!Lubię dogadzać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chinka
post 23 Nov 2006, 11:10
Post #10


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 101
Dołączył: 5-September 05
Skąd: centrum
Użytkownik nr: 719



nigdy nie robiłam pierników a chciałabym spróbować icon_smile.gif
mam pytanko - jak rozpuścić ten cukier, dodać troszke wody czy jakoś inaczej??
aha jeszcze jedno - jakiego tłuszczu używacie? może być KASIA?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 23 Nov 2006, 20:32
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Ja nie daję wody.
Aby cukier nie skamieniał,rozpuszczam w innym garnku tłuszcz,dodaję miód i dopiero wtedy przelewam do skarmelizowanego cukru(cały czas mieszam).
Ostatnio robiłam trochę inaczej:cukier,tłuszcz i miód doprowadziłam do zagotowania,po przestudzeniu dodałam do reszty składników.
Kasia może być. lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 25 Nov 2006, 17:17
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.134
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



Janka! W przyszłym tygodniu zabieram się za Twoje pierniczki tylko z 1/2 porcji, dlatego powiedz prosze ile dokładnie dajesz proszku do pieczenia gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Nov 2006, 18:39
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(jean @ 25 Nov 2006, 17:17 ) *
Janka! W przyszłym tygodniu zabieram się za Twoje pierniczki tylko z 1/2 porcji, dlatego powiedz prosze ile dokładnie dajesz proszku do pieczenia gruebel_2.gif

Ja co prawda nie Janka, ale w tamtym tygodniu zapytałam ją dokładnie o to samo i usłyszałam - wiesz, co? Nie wiem..... Pójdę sprawdzić. icon_mrgreen.gif I okazało się, że daje małe opakowanie wielkości 15 - 20 g proszku. Ja z rozpędu sypnęłam więcej, ale mam nadzieję, że będą dobre. Dziś piekę. icon_smile.gif


P.S. Radzę Ci po przyjacielsku, rób od razu z całej porcji.... icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 25 Nov 2006, 19:50
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Joasiu.Bardzo dziękuję. bussi.gif

Robię je od lat i nigdy nie zastanawiałam się nad ilością proszku.Zawsze sypałam paczkę, nie patrząc na wagę. icon_rolleyes.gif
Aż wstyd,prawda? icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 27 Nov 2006, 10:48
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Moje pierniki już w puszkach. icon_smile.gif
Ciasto było jak zwykle bardzo przyjemne w obróbce - nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu i ładnie się wykrawało foremkami. Pierniczki "utrzymały fason" po upieczeniu, choć urosły. Są tradycyjnie bardzo smaczne. Będę je lukrować przed samymi świętami, bo nielukrowane się łatwiej wg mnie przechowują.
Załączone pliki
Załączony plik  pierniki_Janki.jpg ( 34.29K ) Suma pobrań: 41
Załączony plik  pierniki_Janki1.jpg ( 38.3K ) Suma pobrań: 20
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 27 Nov 2006, 13:33
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.134
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



Dzięki Dziewczyny za sugestie i podpowiedzi! icon_smile.gif
Joanna! Piękne pierniki Ci wyszły daumen.gif
A czy przez przypadek liczyłas może ile sztuk?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 27 Nov 2006, 14:04
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(jean @ 27 Nov 2006, 13:33 ) *
A czy przez przypadek liczyłas może ile sztuk?!

Nie, nie liczyłam, bo to chyba niewiele by dało ( są różnej wielkości, od malutkich myszek do dużych bałwanków), ale zapakowałam nimi dwie duże puchy i jeszcze zostało troszkę do bezpośredniej konsumpcji... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 27 Nov 2006, 20:44
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Śliczne Ci wyszły te pierniczki.
Muszę się pospieszyć z wypiekiem,bo w lodówce ciasta ubywa w zastraszającym tempie. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Juta24
post 29 Nov 2006, 16:41
Post #19


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 105
Dołączył: 27-September 06
Użytkownik nr: 2.370



Dziś zrobiłam to ciasto zawinęłam do foli i wsadziłam do lodówki.Za parę dni wielkie pieczenie.Jak zdrobię wkleję fotki. icon_razz.gif Mam nadzieję że wyjdą równie śliczne jak WASZE!!! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 29 Nov 2006, 23:08
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.810
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Wyjdą.
lecker.gif Zawsze wychodzą i są smaczne.
Czekam na zdję icon_smile.gif cia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

30 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 19:40