Joanna @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487585Kasho, ja bym zaryzykowała. Cukier oprócz słodyczy dodaje ciastu płynnej objętości, więc gdyby bez niego było za gęste, dołożyłabym jedno jajko.Dziękuję Joannojeszcze będę kombinować co zamiast glutenu ale pierwszy piernik z mąką pszeniczną zrobimy![]()
![]()
eh, już zapomniałam jak smakuje ciasto![]()
kasha @ 9 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487463Zapytanie mam.
Czy piernik ten można zrobić bez cukru tylko z samym miodem?
Nie używam od dość dawna cukru ani mąki ale mąkę raz w roku w kawałeczku piernika by się zjadło![]()
Boję się, że może nie podnieść się bez cukru i będzie zakalec![]()
bardzo proszę
Kochana, jak cukru jeszcze nie wywmyslili to juz pierniki piekli, na samym miodzie !
Joanna @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487652Kasho, część mąki pszennej śmiało możesz zastąpić żytnią i orkiszową.Oj nie za bardzo bo to też glutenjakoś możę z kaszą jaglaną, hmmm
, choć już mi ona nosem wychodzi![]()
![]()
qd @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487673Kochana, jak cukru jeszcze nie wywmyslili to juz pierniki piekli, na samym miodzie !Ha! no właśnie![]()
kasha @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487685Oj nie za bardzo bo to też glutenjakoś możę z kaszą jaglaną, hmmm
, choć już mi ona nosem wychodzi![]()
Zamiast glutenowej maki wez tapioke i make kukurydziana oraz migdaly mielone.
qd @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487731Zamiast glutenowej maki wez tapioke i make kukurydziana oraz migdaly mielone.Migdaaaałyna samą myśl się zaśliniłam![]()
![]()
pysia![]()
kasha @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487638Dziękuję Joannojeszcze będę kombinować co zamiast glutenu ale pierwszy piernik z mąką pszeniczną zrobimy![]()
![]()
eh, już zapomniałam jak smakuje ciasto
Joanna @ 10 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1487652Kasho, część mąki pszennej śmiało możesz zastąpić żytnią i orkiszową.Upieklam z maka zytnia i pszenna (80 proc i 20 proc, obie pelnoziarniste) i upieklam z maka zwykla pszenna. Pierwszy wariant jest zdecydowanie za suchy, nadaje sie tylko do przekladania i nasaczania, ale na smak jest bardzo dobry. Natomiast wariant oryginalny jest wspanialy! Dziekuje za przepis![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.