Pyzy ziemniaczane z grzybowym sosem

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
500 g grzybów
2 łyżki oliwy
0,5 szkl. bulionu
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
1-2 łyżki mąki pszennej
1,5 kg ziemniaków
100 g boczku
2 cebule
1-2 łyżki mąki
jajko
po łyżce posiekanej natki i koperku
łyżka oleju
mielony kminek
sól i pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, dodać sól, pieprz i kminek, dusić 20 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować.
2. Ziemniaki obrać. Pół kg ugotować, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Surowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mocno odcisnąć.
3. Cebulę obrać, pokroić razem z boczkiem. Podsmażyć na oleju. Surową masę ziemniaczaną połączyć z puree. Dodać boczek, cebulę, jajko, mąkę, zieleninę i sól. Z masy ziemniaczanej formować kule. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną.
4. Podawać z grzybami i sosem.

Smacznego!

 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Dzięki.
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy