- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
500 g grzybów
2 łyżki oliwy
0,5 szkl. bulionu
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
1-2 łyżki mąki pszennej
1,5 kg ziemniaków
100 g boczku
2 cebule
1-2 łyżki mąki
jajko
po łyżce posiekanej natki i koperku
łyżka oleju
mielony kminek
sól i pieprz
Wykonanie:
1. Grzyby podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, dodać sól, pieprz i kminek, dusić 20 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować.
2. Ziemniaki obrać. Pół kg ugotować, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Surowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mocno odcisnąć.
3. Cebulę obrać, pokroić razem z boczkiem. Podsmażyć na oleju. Surową masę ziemniaczaną połączyć z puree. Dodać boczek, cebulę, jajko, mąkę, zieleninę i sól. Z masy ziemniaczanej formować kule. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną.
4. Podawać z grzybami i sosem.
Smacznego!
500 g grzybów
2 łyżki oliwy
0,5 szkl. bulionu
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
1-2 łyżki mąki pszennej
1,5 kg ziemniaków
100 g boczku
2 cebule
1-2 łyżki mąki
jajko
po łyżce posiekanej natki i koperku
łyżka oleju
mielony kminek
sól i pieprz
Wykonanie:
1. Grzyby podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, dodać sól, pieprz i kminek, dusić 20 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować.
2. Ziemniaki obrać. Pół kg ugotować, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Surowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mocno odcisnąć.
3. Cebulę obrać, pokroić razem z boczkiem. Podsmażyć na oleju. Surową masę ziemniaczaną połączyć z puree. Dodać boczek, cebulę, jajko, mąkę, zieleninę i sól. Z masy ziemniaczanej formować kule. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną.
4. Podawać z grzybami i sosem.
Smacznego!