- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Potrawa rodem z Lotaryngii. Podaje się ją z przeróżnymi dodatkami.
Podstawą jest ciasto:
30 dag maki
1 jajko
20 dag masla
szczypta soli
Zagnieć i schowaj do lodówki.
nadzienie wersja 1:
boczek z cebulka :
20 dag boczku gotowanego ( pokroic w kosteczke )
60 dag cebulki (pokroic w kosteczke)
2 zabki czosnku
tymianek
sól i pieprz
Wszystko podsmaż razem na patelni.
nadzienie wersja 2
30 dag ugotowanych brokułów
30 dag szynki
ziola prowansalskie
sól i pieprz do smaku
szynkę prokroic w kosteczkę, dodać rozdrobnione brokuły
wymieszac
nadzienie wersja 3
30 dag szynki lub innej wędliny
opakowanie serka feta
dwie solidne garście rukoli
pieprz
wszystko rozdrobnić i wymieszać.
Sos:
1/2 szklanki smietany 18%
1/2 szklanki mleka
4 jajka
galka muszkatalowa
sol i pieprz do smaku
Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Tortownicę wylep ciastem tak, aby były uniesione brzegi.
Na to wyłóż nadzienie a potem wylej na wierzch sos.
Piecz 30 minut.
Wierzch będzie zrumieniony.
U mnie dzisiaj wersja 3.

Podstawą jest ciasto:
30 dag maki
1 jajko
20 dag masla
szczypta soli
Zagnieć i schowaj do lodówki.

nadzienie wersja 1:
boczek z cebulka :
20 dag boczku gotowanego ( pokroic w kosteczke )
60 dag cebulki (pokroic w kosteczke)
2 zabki czosnku
tymianek
sól i pieprz
Wszystko podsmaż razem na patelni.
nadzienie wersja 2
30 dag ugotowanych brokułów
30 dag szynki
ziola prowansalskie
sól i pieprz do smaku
szynkę prokroic w kosteczkę, dodać rozdrobnione brokuły
wymieszac
nadzienie wersja 3
30 dag szynki lub innej wędliny
opakowanie serka feta
dwie solidne garście rukoli
pieprz
wszystko rozdrobnić i wymieszać.

Sos:
1/2 szklanki smietany 18%
1/2 szklanki mleka
4 jajka
galka muszkatalowa
sol i pieprz do smaku

Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Tortownicę wylep ciastem tak, aby były uniesione brzegi.
Na to wyłóż nadzienie a potem wylej na wierzch sos.
Piecz 30 minut.
Wierzch będzie zrumieniony.
U mnie dzisiaj wersja 3.

Ostatnią edycję dokonał moderator: