"chińszczyzna" z zupek chińskich

AnEvelin

Member
Cze 22, 2007
67
0
0
zrobiłam po raz drugi z innych zupek był pyszne a wyglądało tak SSA41305.JPG

Załączniki

• SSA41305.JPG
    SSA41305.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
AnEvelin @ 31 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=552149zrobiłam po raz drugi z innych zupek
Z jakich, z jakich?
icon_mrgreen.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Świetny pomysł na szybki obiadek. U mnie w domu wszyscy lubią chińskie danka, tylko córcia za ostrym smakiem nie przepada, więc wypróbuję z łagodnymi zupkami.
Uwielbiam takie szybkie i pomysłowe dania
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
to danie mimo ostrych zupek wcale nie jest ostre, no ale pewnie ze mozna uzyc lagodnych i ew. potem doprawic pod swoj smak ( ja tez ostrego nie jem)

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
No więc danie zrobione i ze smakiem zjedzone
mniam.gif
Wszystkim bardzo smakowało, a mąż wziął dokładkę - jednym słowem sukces kulinarny
icon_razz.gif

Ja dałam zupki pomidorowe Amino. Następnym razem będzie wersja z typowymi chińskimi zupkami np. krewetkowymi - danie zostało wpisane na listę ulubionych dan. Dziękujemy
cvety.gif

chinskie1.jpg

Załączniki

• chinskie1.jpg
    chinskie1.jpg
    90.7 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
cleopa, zastanawiam się co najbardziej Wam przeszkadzało w smaku, może ten charakterystyczny " zupkowy" zapach? ciekawa jestem jakich zupek użyłaś? Ja np. używam tylko zupek "vifon"( czy jakoś tak) bo z tych knorra czy amino nie smakuje mi makaron i całe danie wówczas również nie.
Kiedyś moja mama zrobiła to danie jak byłam u niej z wizytą i również mi nie smakowało, mimo, że użyła zupek takich jak lubię. Ale za bardzo rozmoczyła ten makaron i był obrzydliwie miękki, warzywa również za długo smażyła-wszystko było za miękkie, takie "prytowate" i przez to nie bardzo zjadliwe, może akurat u Ciebie też tak było?.
A zresztą wiadomo, że nie każdemu smakuje to samo, ale cieszę się, że spróbowałaś i podzieliłaś się opinią, mimo, ze danie nie trafiło w Twój gust.
Pozdrawiam.

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
sama nie wiem moze masz racje ze zupki ktore kupilam spapraly przepis
gruebel_2.gif

jest to o tyle dziwne ze my uwielbiamy takie danka ...

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
BeataSz @ 3 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=758516cleopa, zastanawiam się co najbardziej Wam przeszkadzało w smaku, może ten charakterystyczny " zupkowy" zapach? ciekawa jestem jakich zupek użyłaś? Ja np. używam tylko zupek "vifon"( czy jakoś tak) bo z tych knorra czy amino nie smakuje mi makaron i całe danie wówczas również nie.
Kiedyś moja mama zrobiła to danie jak byłam u niej z wizytą i również mi nie smakowało, mimo, że użyła zupek takich jak lubię. Ale za bardzo rozmoczyła ten makaron i był obrzydliwie miękki, warzywa również za długo smażyła-wszystko było za miękkie, takie "prytowate" i przez to nie bardzo zjadliwe, może akurat u Ciebie też tak było?.
A zresztą wiadomo, że nie każdemu smakuje to samo, ale cieszę się, że spróbowałaś i podzieliłaś się opinią, mimo, ze danie nie trafiło w Twój gust.
Pozdrawiam.
Ja właśnie używam Knorra, bo tylko te mi smakują (i tylko amore pomidore
icon_smile.gif
). I danie zawsze wychodzi pyszne
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Robiłam jakiś czas temu, z Vifona, bo jakoś mi się utrwaliło, że ten ichni makaron dobry jest
icon_smile.gif
było z mielonym mięsem z indyka, papryką i innymi drobiazgami. Zostało zaakceptowane bez mrugnięcia.

A kiedyś robiłam coś podobnego z kurczakiem w kawałkach i z dodatkiem masła orzechowego oraz posiekanych orzeszków arachidowych. Wdzięczne połączenie, o ile nie rozdyźga się nadmiernie makaronu!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ale może więcej szczegółów byście podały dziewczyny, co? Też z zupek chińskich te dania z orzeszkami, czy jak? Rozumiem, ze bez warzyw? no napiszcie jak to robicie, czekam, bo mnie zaciekawiło.

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
No ja np. wczoraj:
- zupka chińska
- po 15 g orzechów brazylijskich i nerkowca- połamane na mniejsze kawałki- nerkowca uprażyłam
- z 10 g rodzynek(mozna namoczyć w alkoholu), albo żurawiny suszonej
- trochę cukru cynamonowego do smaku
Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu i wymieszać z resztą

Czasem :
- zupka chińska kurczak łagodny z lidla
- podprażony słonecznik
- usmazone udko z kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki
- troche (do smaku) przyprawy z zupki

Albo sam makaron+ przyprawa + ser zółty, też pycha- ale trzea jeść natychmiast póki ser jest roztopiony

Albo makaron+ czosnek+ podprażone płatki migdałowe+ brokuł

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Beatko, niezwykle inspirujący przepis. Jakoś wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby połączyć ramen z sosem już na etapie gotowania potrawy. Wykorzystałam patent i poszłam krok dalej- wrzuciłam suchy makaron wprost do gotującego się sosu, żeby to właśnie w nim napęczniał. Wystarczył zamieszać całość ze dwa razy, poczekać ok. pięciu minut i obiad był gotowy. Czh smakowało. Zrobiłam kurzą pierś w sosie porowo- cebulowym, ale ten sposób można wykorzystać przy jakimkolwiek sosie. Dodatkową korzyścią jest jeden garnek do mycia mniej, bo nie trzeba "zaparzać" tego makaronu w osobnym naczyniu.

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

za otworzenie mi klapek w mózgownicy

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Sinistra @ 22 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=765678Beatko, niezwykle inspirujący przepis. Jakoś wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby połączyć ramen z sosem już na etapie gotowania potrawy.Wykorzystałam patent i poszłam krok dalej- wrzuciłam suchy makaron wprost do gotującego się sosu, żeby to właśnie w nim napęczniał. Wystarczył zamieszać całość ze dwa razy, poczekać ok. pięciu minut i obiad był gotowy. Czh smakowało. Zrobiłam kurzą pierś w sosie porowo- cebulowym, ale ten sposób można wykorzystać przy jakimkolwiek sosie. Dodatkową korzyścią jest jeden garnek do mycia mniej, bo nie trzeba "zaparzać" tego makaronu w osobnym naczyniu.

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

za otworzenie mi klapek w mózgownicy
No a ja nie wpadłam na pomysł, żeby wrzucić suchy makaron do sosu, żeby tam napęczniał
dump.gif
To ja dziękuję za otworzenie tych klapek
icon_biggrin.gif

P.S. Jednak rzeczywiście człowiek całe życie się uczy, nawet takich drobiazgów.

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Zachęcona komentarzami i Waszymi zdjęciami robię to danie jutro na obiad
icon_mrgreen.gif

Chyba wypróbuję metodę Sini ( wrzucę suchy makaron do gotującego się sosu z mięsem i warzywami ). Ciekawe jak będzie smakować
gruebel_2.gif
?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy