"Czysty" przecier pomidorowy na zimę

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Robilam przecier pomidorowy wg tego przepisu ale przecierajac przez sito... wymieklam po 10 kg :mrgreen: - ale sloiczki wygladaja przecudnie.

musze sobie ta maszynke zakupic na przyszly rok

pzdr
yenn

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Robilam przecier pomidorowy wg tego przepisu ale przecierajac przez sito... wymieklam po 10 kg - ale sloiczki wygladaja przecudnie.
Yenulko, zeszłego roku ja również wymiękałam po paru kilogramach - gdy musiałam przez sito przecierać. :dump:
Niech żyje mechanizacja w kuchni. Choćby plastikowa. :mrgreen:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Robilam przecier pomidorowy wg tego przepisu ale przecierajac przez sito... wymieklam po 10 kg - ale sloiczki wygladaja przecudnie.
Yenulko, zeszłego roku ja również wymiękałam po paru kilogramach - gdy musiałam przez sito przecierać. :dump:
Niech żyje mechanizacja w kuchni. Choćby plastikowa. :mrgreen:
Kurcze, zacofana jestem, przecieram przez sito
icon_sad.gif
Musze sie za ta mechanizacja rozejrzec :mrgreen:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
kiedy można zacząc robić przecier? dopiero we wrzesniu?
i to musi być jakaś specjalna odmiana?
pytam, bo nigdy nie robiłam.... :oops:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Iva, we wrześniu są po prostu najtańsze pomidory. Równie dobrze możesz zacząć juz teraz, tylko trochę drogo wyjdzie...
Co do odmiany - chyba nie ma sztywnej zasady... Ja robię zawsze z limy (takie podłużne) - to smaczna odmiana (powiedziałbym, że nawet ciut ciut słodka), bardziej mięsista, niż odmiany okrągłe i ma mniej pestek, oraz "galaretki".

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Najtańsze? A to chyba różnie, w zależności od tego jakie zbiory danego roku są. Ja przyznam nie pamiętam już ile płaciłam we wrześniu zeszłego roku. Chyba coś kolo złotówki za kilogram? Albo jakoś tak podobnie...

Milunia

Member
Paź 29, 2004
141
0
16
wszystko robię tak jak Małgoś (muszą byc pomidory Lima, bo są mięsiste i mają mało pestek). Sparzam wrzątkiem, zdejmuję skórkę, wkładam do gara , trochę podgotuję , miksuję , solę, przelewam do słoików, do każdego słoika wlewam łyżkę oleju i pasteryzuję. Zimą pije jako źródło potasu a jak robię pomidorową to po prostu daję mało wody. Pomidory robię od kilku lat i jakoś mi te pestki (niewiele) nie zaszkodziły. Robi się szybko.

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Małgoś, ja jeszcze mam pytanko - jak duze sloiki uzywasz do przecieru, i ile go potem potrzeba np do zupy?

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Słoiki używam różnej wielkości, od największych (to chyba litrowe?) do zupełnie malutkich (jak po kupnych przecierach pomidorowych). Ile do zupy pomidorowej idzie nie mam pojęcia, bo pomidorówki raczej nie jadamy. ;) U mnie głównie wykorzystywany jest przecier do makaronowych sosów, wszelakich lazanii, cannelloni, pizzy i innych rózności. A zawartość tych największych słoji zwykle moja babcia wypija, jako spore źródło potasu.
icon_smile.gif

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Małgoś, ja jeszcze mam pytanko - jak duze sloiki uzywasz do przecieru, i ile go potem potrzeba np do zupy?
Ja na zupę zużywam średnio jeden mały słoik (trochę większy od takiego przecierowego... Kurczę, zmierzyć wodą pojemność??).

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
to ja zapytam inaczej....
w jakich proporcjach zmieszać przecier z "wodą" zeby zrobić dobra pomidorową : :

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy