"Czysty" przecier pomidorowy na zimę

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
Dziewczyny pomocy,

dzisiaj zabrałam się pierwszy raz za przecier pomidorowy na zimę... i nie wiem czy dobrze robię???
1) umyłam pomidory pokroiłam w cwiartki i do garnka z mala iloscią wody
2) jak zrobiły się miękkie to calośc (włącznie z płynem) przetarłam KA do przecierania
3) powstały przecier nie jest gesty tylko konsystencji raczej soku
i pytanie czy płyn do słoików przelac, czy powstały sok zagotowac jeszcze raz na małym ogniu kilka godzin (gdzieś w internecie ktoś pisał) aż zgęstnieje- jaka powinna byc konsystencja ???

dziękuję za pomoc

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,834
113
Zależy do czego chcesz tego przecieru użyć i ile masz słoików.
icon_mrgreen.gif

Jak robię przecier na zupę, to do takich przetartych pomidorów wrzucam 1-2 łodygi selera, trochę solę, pieprzę i całość zagotowuję. Zapełniam gorące słoiki (seler wyrzucam) prawie wrzącym przecierem, zakręcam i odwracam do góry dnem. Koniec. Przecier nadaje się też do picia.
Odparowuję tylko wtedy, kiedy chcę go użyć jako półproduktu do dalszego przerobu, np. sosów
Do przetwórstwa najlepiej nadają się pomidory mało soczyste, np. lima, malinowe, bawole serca, sok jest bardziej treściwy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
A ja po wycięciu szypulek,kroję na ćwiartki lub połówki pomidorki lima-oczywiscie- wrzucam ze skórką do termomixa i miksuję na papę- wlewam do gara, dodaję trochę soli i cukru,zagotowuję i do sloików,Z zasady- pasteryzuję.Skórki praktycznie są tak rozdrobnione,że niewyczuwalne, zirnka nie daja jakoś goryczki.Nawet,jak jakieś ziarnka są w calości- to w zupie,czy w sosie nie przeszkadzają, a myślę,że dodają uroku. Robie tak od kilku lat i jest w porządku. Czasamij jak mam fantaz
lecker.gif
ję - to do miksowanych pomidorów dorzucam kilka ząbków czosnku lub kilka papryk, bazylię itp. Co kto lubi.

• Like
Reakcje: janie

kero

Member
Wrz 7, 2014
542
0
0
Ja pomidory z wyciętymi szypułkami mylę w maszynce do mięsa na najdrobniejszej siatce, robota idzie ekspresowo a przecier wychodzi bardzo fajny
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kero

Member
Wrz 7, 2014
542
0
0
Zagotowuję, sól do smaku a po ostygnięciu do słoików i kapkę oleju do każdego i pasteryzuję oczywiście i wychodzi idealnie do wszystkiego a roboty jest znacznie mniej niż przy tradycyjnym przecieraniu
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy