"kostki" rosolowe wlasnej produkcji

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
przepis na kostki rosolowe-a raczej proszek rosolkowy warzywny

140g cebuli
40g soli morskiej
85g marchewki
25g pora
65g selera
40g pietruszki korzen
150g pomidora
10g pietruszki zielonej

piekarnik nagrzac na 75°
cebule, marchew, pora, pietruszke i selera obrac pokroic na male kawaleczki, pomidory tez na kawaleczki, pietruszke zielona poszatkowac, wszystko wraz z sola wrzucic do miksera i zmiksowac na jednolita mase
blache z pieca wylozyc pergaminem, na to rozetrzec te mase i suszyc przez noc przy wlaczonym piekarniku ok. 8 godzin

podoba mi sie ten przepis, na pewno wyprobuje, tylko ze dodam jeszcze pieprzu, lubczyku, kurkumy i ziela angielskiego wtedy powinno byc git
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,482
387
83
Czas długi ,ale bez konserwantów i całej tej chemii którą pakują do jedzenia. Na zimę gdy czas i dziecko pozwoli wyprobuję.
anbetung.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm, warto by było poeksperymentować
gruebel_2.gif
 

marysia c.

Member
Paź 6, 2007
8
0
0
witajcie serdecznie
bussi.gif
cos podobnego robil moj maz niedawno ale bez soli . dlugo suszyl w piekarniku . domowa przyprawa smakuje zdecydowanie lepiej niz kupna i jest zdrowa
icon_wink.gif
 

marzenkaa

Member
Mar 2, 2009
3
0
0
A gdyby tak zamrozić w pojemniku do kostek lodu.Podobno przy mrożeniu traci się mniej witamin niż przy suszeniu.I byłoby ekonomiczniej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy