- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Źródło przepisu:
http://www.poprostugotuj.pl/home/cookbook/155
Racuchy z cukinii
Tak jak przystało na racuchy, smaży się je na głębokim oleju. I podaje na ciepło z pysznym śmietanowo-pietruszkowym sosem. W przepisie użyty został olej orzechowy. Zamiast niego można śmiało użyć oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
• 2 średnie cukinie
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 9 g proszku do pieczenia
• 1 szczypta soli
• 1 łyżka oleju orzechowego
Sos:
• 1 opakowanie Ramy Cremefine Gęsta
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek pietruszki
• olej palmowy do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1. Umyj i wysusz cukinie. Nie obieraj. Odetnij końcówki i zetrzyj wraz ze skórką na grubej tarce.
2. Roztrzep jajka widelcem i zalej nimi starte cukinie. Wymieszaj delikatnie.
3. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Wymieszaj wszystko dokładnie (dobrze się miesza czystymi, zmoczonymi rękami).
5. Dodaj jedną łyżkę oleju orzechowego.
6. Posiekaj szczypior, dodaj do masy i wymieszaj.
7. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
8. Do frytownicy wlej olej palmowy i rozgrzej.
9. Nalej zimnej wody do miski i zanurz w niej dwie łyżki.
10. Następnie z pomocą łyżek uformuj racuchy o podłużnym kształcie i długości około 5 centymetrów.
11. Smaż racuchy na złoty kolor.
12. Odsącz z oleju.
13. Przed podaniem polej śmietanką wymieszaną z posiekaną pietruszką.
Moje uwagi:
To ostatni przebój w mojej kuchni. Szybko się je robi, są pyszne i bardzo puszyste.
Zamiast sosu śmietanowego podaję ajvar lub jogurt bałkański.
Polecam!

http://www.poprostugotuj.pl/home/cookbook/155
Racuchy z cukinii
Tak jak przystało na racuchy, smaży się je na głębokim oleju. I podaje na ciepło z pysznym śmietanowo-pietruszkowym sosem. W przepisie użyty został olej orzechowy. Zamiast niego można śmiało użyć oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
• 2 średnie cukinie
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 9 g proszku do pieczenia
• 1 szczypta soli
• 1 łyżka oleju orzechowego
Sos:
• 1 opakowanie Ramy Cremefine Gęsta
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek pietruszki
• olej palmowy do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1. Umyj i wysusz cukinie. Nie obieraj. Odetnij końcówki i zetrzyj wraz ze skórką na grubej tarce.
2. Roztrzep jajka widelcem i zalej nimi starte cukinie. Wymieszaj delikatnie.
3. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Wymieszaj wszystko dokładnie (dobrze się miesza czystymi, zmoczonymi rękami).
5. Dodaj jedną łyżkę oleju orzechowego.
6. Posiekaj szczypior, dodaj do masy i wymieszaj.
7. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
8. Do frytownicy wlej olej palmowy i rozgrzej.
9. Nalej zimnej wody do miski i zanurz w niej dwie łyżki.
10. Następnie z pomocą łyżek uformuj racuchy o podłużnym kształcie i długości około 5 centymetrów.
11. Smaż racuchy na złoty kolor.
12. Odsącz z oleju.
13. Przed podaniem polej śmietanką wymieszaną z posiekaną pietruszką.
Moje uwagi:
To ostatni przebój w mojej kuchni. Szybko się je robi, są pyszne i bardzo puszyste.
Zamiast sosu śmietanowego podaję ajvar lub jogurt bałkański.
Polecam!



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: