racuchy z jabłkami

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
kati81 @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=756943Smażenie na oleju jest niezdrowe, ze względu na szkodliwe tłuszcze trans.
Na pewno?
Tłuszcze trans powstają na skutek utwardzania olejów roślinnych. Więc margaryna to tłuszcze trans, płynny olej - nie.

index.php?act=findpost&pid=756943Powinno się smażyć tylko na smalcu! Na smak to nie wpływa, a jeśli nawet to tylko na plus, a do tego jest zdrowiej
icon_smile.gif
Zdecydowanie nieprawda, smalec jest dietetycznie bezwartościowy (cholesterol), w przeciwieństwie do oleju.

index.php?act=findpost&pid=756943Ponadto nie polecam posypywać cukrem, a tym bardziej "obficie". Same jabłka dają wystarczającą słodycz
icon_smile.gif
Cukier to biała śmierć i do tego uzależnia!

Jak dla mnie - osoby, która od paru miesięcy nie używa w ogóle cukru i nie je słodyczy, to i nawet bez cukru racuchy są za słodkie
icon_smile.gif
A dla mnie, osoby która od urodzenia używa cukru, z umiarem - racuchy bez cukru nie są dobre. I tyle.

Nie lubię takich krucjat. Każdy niech je, jak lubi.

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Lud_ @ 30 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757357Nie lubię takich krucjat.
Nie rozumiem co masz na myśli z tą krucjatą
icon_eek.gif
Jakaś obsesja? Po prostu każdy ma prawo do modyfikowania przepisów na swoją modłę i ja tylko wyraziłam swoją propozycję
icon_neutral.gif

Nie rozumiem także porównania cukru i smalcu w racuchach do parówki w hot-dogu. Faworki też smażysz na oleju? Tradycyjnie smaży się je przecież na smalcu, a bliżej racuchom do faworka niż do hot-doga
icon_neutral.gif
Ja nie widzę, żeby racuchy na smalcu i bez cukru traciły swój sens - i tak są słodkie, bo to same węglowodany, a smalcu w smaku przecież nie czuć
icon_neutral.gif

Co w tym takiego dziwnego, że można się obyć bez cukru? Jak ktoś chce żreć sam cukier i hot-dogi to proszę bardzo - "na zdrowie", nie mam więcej pytań :]

Jak chcecie wierzyć, że oleje i margaryny są takie wspaniałe i chcecie ufać reklamom, że cholesterol jest taki szkodliwy, a margaryny takie dobre, to proszę bardzo. Ja mam na ten temat inne zdanie i nie widzę sensu, żeby o tym ani w tym wątku i w ogóle na tym forum dyskutować, ale dla ścisłości to tłuszcze trans owszem powstają podczas utwardzania, ale i podczas smażenia także i są dużo szkodliwsze od cholesterolu w smalcu. Poza tym cholesterol jest potrzebny do wymiatania wolnych rodników, więc wcale nie jest bezwartościowy.
W jednym się zgodzę - owszem aspartam jest dużo gorszy od cukru, ale ja nikomu nie proponowałam zastępowania cukru aspartamem
icon_neutral.gif

To tyle ode mnie. Róbta co chceta, obżerajta się węglowodanami i usprawiedliwiajta się nawzajem. Szkoda, że w ogóle się odzywałam i tak do nikogo nic tutaj nie trafi
icon_neutral.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
kati81 @ 30 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757398Szkoda, że w ogóle się odzywałam i tak do nikogo nic tutaj nie trafi
icon_neutral.gif
Takim tonem to rzeczywiście - nie trafi... Nie wydaje ci się że troszkę przesadziłaś?
icon_neutral.gif

index.php?act=findpost&pid=757398Róbta co chceta, obżerajta się węglowodanami i usprawiedliwiajta się nawzajem.
A ty nie jesz węglowodanów? W końcu te racuchy też go zawierają... nawet jeśli są bez cukru... mam nadzieję że nie jesteś przekonana że węglowodany to biała śmierć...
CYTATW przeciwieństwie do diety wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej, wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
index.php?act=findpost&pid=757398Nie rozumiem co masz na myśli z tą krucjatą
icon_eek.gif
Jakaś obsesja? Po prostu każdy ma prawo do modyfikowania przepisów na swoją modłę i ja tylko wyraziłam swoją propozycję
icon_neutral.gif

Nie rozumiem także porównania cukru i smalcu w racuchach do parówki w hot-dogu. Faworki też smażysz na oleju? Tradycyjnie smaży się je przecież na smalcu, a bliżej racuchom do faworka niż do hot-doga
icon_neutral.gif
Ja nie widzę, żeby racuchy na smalcu i bez cukru traciły swój sens - i tak są słodkie, bo to same węglowodany, a smalcu w smaku przecież nie czuć
icon_neutral.gif

Co w tym takiego dziwnego, że można się obyć bez cukru? Jak ktoś chce żreć sam cukier i hot-dogi to proszę bardzo - "na zdrowie", nie mam więcej pytań :]

Jak chcecie wierzyć, że oleje i margaryny są takie wspaniałe i chcecie ufać reklamom, że cholesterol jest taki szkodliwy, a margaryny takie dobre, to proszę bardzo. Ja mam na ten temat inne zdanie i nie widzę sensu, żeby o tym ani w tym wątku i w ogóle na tym forum dyskutować, ale dla ścisłości to tłuszcze trans owszem powstają podczas utwardzania, ale i podczas smażenia także i są dużo szkodliwsze od cholesterolu w smalcu. Poza tym cholesterol jest potrzebny do wymiatania wolnych rodników, więc wcale nie jest bezwartościowy.
W jednym się zgodzę - owszem aspartam jest dużo gorszy od cukru, ale ja nikomu nie proponowałam zastępowania cukru aspartamem
icon_neutral.gif

To tyle ode mnie. Róbta co chceta, obżerajta się węglowodanami i usprawiedliwiajta się nawzajem. Szkoda, że w ogóle się odzywałam i tak do nikogo nic tutaj nie trafi
icon_neutral.gif
Staram się jeść zdrowo i różnorodnie, tj nie 'żrę samego cukru i hotdogów', nie 'obżeram się węglowodanami', nie jadam margaryn - ale gdybym to robiła, zapewne nie czułabym potrzeby usprawiedliwiania się przed nikim.

Krucjatą nazywam natomiast takie właśnie agresywne wypowiedzi. Gdybyś napisała: 'przepis bez modyfikacji mnie nie pociąga, bo nie jadam cukru, ale po moich zmianach bardzo mi smakowały, polecam dietę bezcukrową' - byłoby zupełnie w porządku. I doprawdy nie pojmuję po co te emocje koleżanko.

maju

Member
Sty 21, 2010
2
0
0
Witam.

Trafiłam tu szukając sprawdzone przepisu na racuchy bez drożdży, dziękuję za przepis, jutro wypróbuję
icon_smile.gif

Mam pytanko co do wymieszania - nalezy to zrobic zwyczajnie łychą, czy też mikserem?
icon_redface.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ciasto przed wlozeniem do nich jablek mozesz spokojnie wymieszac mikserem.

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
zrobiłam wczoraj takie dla rodzinki:
0,5 kg mąki
2 kubełki zsiadłego mleka
duża szczypta soli
duża szczypta proszku do pieczenia
6 jajek
- zmiksowałam wszystko razem; ciasto odpoczywało sobie (żeby mąka dobrze napęczniała), a ja przygotowałam do niego w tym czasie 9 jabłuszek

icon_idea.gif
dziewczyny, polecam wypróbować ze zsiadłym mlekiem - wychodzą przepyszne! o wiele bardziej nam smakują, niż na zwykłym mleku
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Na zsiadłym mleku robię od niepamiętnych czasów. Rzeczywiście są doskonałe. Bardziej pulchne i przez to smaczne. Polecam.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
a ja robię tez na jogurcie naturalnym tyle ze z sodą -sa wtedy pulchniejsze.
w ogole mam wrazenie ze racuchy na zsadlym mleku i na jogurcie sa takie leciutkie w smaku.

costaadeje

Member
Sie 2, 2010
4
0
0
jutro na kolację zaserwuję mojemu mężczyźnie.
Smak racuchów pami,ętam z dzieciństwa, ba nawet jeszcze z czasów jak mieszkałam z rodzicami. Teraz zapracowana studentka nie ma czasu na gotowanie. Ale jutro z chęcią zrobię. Pochwalę się jakie wyszły. Zrobię z maślanka.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy