- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
200g mąki,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
10-15g drożdży,
sól - szczypta,
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuścic w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodac połowę mąki i sól. Wymieszac i zostawic do wyrośnięcia. Jak tylko zaczyn wyrośnie, nastawic olej w rondelku (oleju ma byc ok. 4-5 cm wysokości rondelka, bo racuszki dośc dużo rosną), na ogień.
Następnie do zaczynu dosypac resztę mąki i drugą częśc mleka oraz 2 żółtka. Wymieszac. Z białek ubic pianę i dodac do ciasta. Wymieszac delikatnie. Na rozgrzany już olej wkładac ciasto za pomocą dwóch łyżek. Jedną nabierac a drugą zgarniac. Smażyc na rumiano. wyjmowac na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypac cukrem pudrem.
200g mąki,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
10-15g drożdży,
sól - szczypta,
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuścic w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodac połowę mąki i sól. Wymieszac i zostawic do wyrośnięcia. Jak tylko zaczyn wyrośnie, nastawic olej w rondelku (oleju ma byc ok. 4-5 cm wysokości rondelka, bo racuszki dośc dużo rosną), na ogień.
Następnie do zaczynu dosypac resztę mąki i drugą częśc mleka oraz 2 żółtka. Wymieszac. Z białek ubic pianę i dodac do ciasta. Wymieszac delikatnie. Na rozgrzany już olej wkładac ciasto za pomocą dwóch łyżek. Jedną nabierac a drugą zgarniac. Smażyc na rumiano. wyjmowac na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypac cukrem pudrem.