- Sty 9, 2008
- 5,224
- 1
- 0
Podstawowy przepis pochodzi z Żużla http://forum.montignac.com.pl/pieczywa-i-w...7,30.htm#676926 (6. od góry).
Warto zerknąć na przepis podstawowy - ja robię wszystko "na oko", gdyż ciasta drożdżowe nie sprawiają mi problemu.
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- słodzik/fruktoza
- 40 g drożdży świeżych
- ok 1 kg mąki pszennej razowej typ 2000
- woda gazowana, ok 1/2 szklanki
- 4 duże cebule
- 4 pieczarki
- sos sojowy, sól, pieprz, natka pietruszki
No to po kolei:
- do miski wlewam 1/3 szklanki ciepłej wody
- wrzucam 1 tabletkę słodziku (można troszkę fruktozy) dla drożdży
- wrzucam 10 g drożdży świeżych
- trochę mąki (używam wyłącznie pszennej razowej 2000), tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany
Wszystko mieszamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Teraz farsz: 4 duże cebule kroję niezbyt drobno. Na patelnię wlewam troszkę wody-na wysokość 0,5 cm i dodaję sosu sojowego-sporo. Jak się zacznie gotować, wrzucam cebulę. Solę, pieprzę-sporo. Gotuję, mieszam, gotuję, mieszam. Jak się woda wygotuje,to troszkę dolewam-nie przykrywam patelni. Próbuję cebulę, jak jest miękka, ale jeszcze nie rozgotowana, wyłączam gaz. Dodaję pokrojone pieczarki-kilka sztuk (niekoniecznie), posiekaną natkę pietruszki. Zostawiam do wystygnięcia.
Teraz ciasto: dodaję 2 łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, wody-można gazowanej,ok pół szklanki i dodaję mąkę, tyle ile się wgniecie do ciasta i żeby nie lepiło się do rąk. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia. Formuję nieduże kulki, spłaszczam je, układam na blasze, na papierze do pieczenia. Dodatkowo, spodem szklanki wyciskam w nich miejsce na cebulę. Układam farsz, wstawiam do pieczenia na 20-25 minut w 180 st z termoobiegiem.
I już
Idealne MMowe śniadanko
Warto zerknąć na przepis podstawowy - ja robię wszystko "na oko", gdyż ciasta drożdżowe nie sprawiają mi problemu.
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- słodzik/fruktoza
- 40 g drożdży świeżych
- ok 1 kg mąki pszennej razowej typ 2000
- woda gazowana, ok 1/2 szklanki
- 4 duże cebule
- 4 pieczarki
- sos sojowy, sól, pieprz, natka pietruszki
No to po kolei:
- do miski wlewam 1/3 szklanki ciepłej wody
- wrzucam 1 tabletkę słodziku (można troszkę fruktozy) dla drożdży
- wrzucam 10 g drożdży świeżych
- trochę mąki (używam wyłącznie pszennej razowej 2000), tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany
Wszystko mieszamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Teraz farsz: 4 duże cebule kroję niezbyt drobno. Na patelnię wlewam troszkę wody-na wysokość 0,5 cm i dodaję sosu sojowego-sporo. Jak się zacznie gotować, wrzucam cebulę. Solę, pieprzę-sporo. Gotuję, mieszam, gotuję, mieszam. Jak się woda wygotuje,to troszkę dolewam-nie przykrywam patelni. Próbuję cebulę, jak jest miękka, ale jeszcze nie rozgotowana, wyłączam gaz. Dodaję pokrojone pieczarki-kilka sztuk (niekoniecznie), posiekaną natkę pietruszki. Zostawiam do wystygnięcia.
Teraz ciasto: dodaję 2 łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, wody-można gazowanej,ok pół szklanki i dodaję mąkę, tyle ile się wgniecie do ciasta i żeby nie lepiło się do rąk. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia. Formuję nieduże kulki, spłaszczam je, układam na blasze, na papierze do pieczenia. Dodatkowo, spodem szklanki wyciskam w nich miejsce na cebulę. Układam farsz, wstawiam do pieczenia na 20-25 minut w 180 st z termoobiegiem.
I już


Idealne MMowe śniadanko

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: