Relish ogórkowo-paprykowy

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
SKŁADNIKI:
2,5-3 kg pachnących ogórków
1 duża biała cebula
1 czerwona cebula
1 duża marchewka
10 średnich kolorowych papryk

Warzywa grubo posiekać, ogórki i marchewkę można utrzeć na duże wiórki.

ZALEWA:
1/2 szklanki soli
8 szklanek wody

Zalewę ugotować i zalać nią rozdrobnione warzywa. Dokładnie wymieszać. Pozostawić na 3 godz. Po tym czasie odcedzić.

SYROP:
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka goździków
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 szklanki cukru brązowego
4 szklanki octu jabłkowego

Syrop zagotować, gorący wylać na warzywa, wymieszać i pozostawić na 12 godz.
Napełnić słoiczki i zapasteryzować.

Przyprawy (cynamon, kurkumę, goździki) można zastąpić ulubioną mieszanką curry w takiej samej ilości.
Cukier niekoniecznie musi być brązowy lub część można zastąpić białym, a resztę dodać miodu.

Cała marynata jest dość słodko-kwaśna i bardzo aromatyczna.

 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Wygląd przypomina nieco klasyczne sałatki wielowarzywne pakowane do słoików na zimę, może jest ciut ciemniejsza od przypraw i brązowego cukru, ale niespecjalnie rzuca się to w oczy...
icon_wink.gif


Nie jestem w stanie powiedzieć, ile wyjdzie słoiczków równej (określonej) pojemności, gdyż zawsze pakuję w takie, jakie mam pod ręką - zazwyczaj są one pojemności 250-750 ml.

Nie jest to, w każdym razie, jakaś hurtowa ilość
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy