- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
SKŁADNIKI:
2,5-3 kg pachnących ogórków
1 duża biała cebula
1 czerwona cebula
1 duża marchewka
10 średnich kolorowych papryk
Warzywa grubo posiekać, ogórki i marchewkę można utrzeć na duże wiórki.
ZALEWA:
1/2 szklanki soli
8 szklanek wody
Zalewę ugotować i zalać nią rozdrobnione warzywa. Dokładnie wymieszać. Pozostawić na 3 godz. Po tym czasie odcedzić.
SYROP:
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka goździków
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 szklanki cukru brązowego
4 szklanki octu jabłkowego
Syrop zagotować, gorący wylać na warzywa, wymieszać i pozostawić na 12 godz.
Napełnić słoiczki i zapasteryzować.
Przyprawy (cynamon, kurkumę, goździki) można zastąpić ulubioną mieszanką curry w takiej samej ilości.
Cukier niekoniecznie musi być brązowy lub część można zastąpić białym, a resztę dodać miodu.
Cała marynata jest dość słodko-kwaśna i bardzo aromatyczna.
2,5-3 kg pachnących ogórków
1 duża biała cebula
1 czerwona cebula
1 duża marchewka
10 średnich kolorowych papryk
Warzywa grubo posiekać, ogórki i marchewkę można utrzeć na duże wiórki.
ZALEWA:
1/2 szklanki soli
8 szklanek wody
Zalewę ugotować i zalać nią rozdrobnione warzywa. Dokładnie wymieszać. Pozostawić na 3 godz. Po tym czasie odcedzić.
SYROP:
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka goździków
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 szklanki cukru brązowego
4 szklanki octu jabłkowego
Syrop zagotować, gorący wylać na warzywa, wymieszać i pozostawić na 12 godz.
Napełnić słoiczki i zapasteryzować.
Przyprawy (cynamon, kurkumę, goździki) można zastąpić ulubioną mieszanką curry w takiej samej ilości.
Cukier niekoniecznie musi być brązowy lub część można zastąpić białym, a resztę dodać miodu.
Cała marynata jest dość słodko-kwaśna i bardzo aromatyczna.