Robimy razem ocet jabłkowy

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,076
1,621
113
Kto ma ochotę od jutra razem ze mną tu na wątku robić ocet jabłkowy?
Potrzebujesz
Słoik większy jak 2 litry
Jabłka ( mogą być spady) juz oczyszczone ma byc 1 kg,
2 łyżki cukru,
Woda,
Czysta ściereczka lniana albo bawełniana i gumką.

Ja robię zwykle dwa słoiki, w drugim do jabłek dodaję aronie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Dołączę w czwartek, jak przywiozę jabłka z ogrodu.
Zostało mi troszkę mojego starego octu jabłkowego, a na dnie butelki jest coś w rodzaju galaretki, taki osad. Czasem się wytwarza, a czasem nie. Chyba mogę tym zaszczepić tę nową produkcję. Jak myślisz, Mehl?
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,746
113
A na co wy to produkujecie, do czego zużywacie? Ja, jak kiedyś byłam na diecie i musiałam to pić, 1 łyżkę na szklankę wody to robiłam to w kuchni nad zlewem bo bałam się, że mi cofnie :roll: i starałam się nie oddychać w tym czasie bo mi ten ocet strasznie śmierdział 😨 Jak pod koniec diety rozbiła mi się butelka z resztką tego specyfiku to pomyślałam, że to znak, że już koniec tej męczarni :>
 
  • Like
Reakcje: Eweralda

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Reniu, dziwny ten wpis w wątku w którym na być opisywana produkcja octu jabłkowego, który dużo ludzi używa i bardzo lubi. Wystarczyło chyba napisać, że nie lubisz i się nie przyłączysz.
 

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,076
1,621
113
Buko to matka octowa, możesz nią zaszczepić twój nowy ocet. Ja też mam z zeszłego roku.

Reniu ja używam do sałatek, ale do wody do picia też czasami dodaje, mi smakuje i uważam, że ładnie pachnie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Są zapachy i smaki, których nie znosimy, ale dziwne, że aż tak nie tolerujesz tego octu, Reniu. Dla mnie ma przyjemny winny i lekko drożdżowy zapach, jest łagodny w smaku, a już taki świeżo zlany, zanim nabierze mocy, to jak cydr prawie, aż się ma ochotę pociągnąć parę głębszych łyków. :) Używam do sosów sałatowych, marynowania mięsa i ogólnie zakwaszania tego, co ma być kwaskowe. :)

Mehl, tak podejrzewałam, dzięki. :)
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,780
113
Ja dołączam! Lubię i używam : ) Reniu, ja korzystam jak zwykły ocet, spirytusowy. Natomiast spirytusowego już od lat nie mam w kuchni gastronomicznie :) w łazience stoi, do czyszczenia.
W Instagramie ostatnio czy nie ziołowa królowa opowiadała, jak zrobić ocet z owoców dzikiej róży, ale zgubiłam... :(
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Robiliśmy tutaj octy z różnych surowców, a malinowy chyba był najsmaczniejszy.
 
  • Like
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,780
113
Malinowy jest fantastyczny, także robiłam estragonowy - cudowny tez. Tylko ze to raczej był estragon w occie :) kiedyś kupiłam ocet z yuzu i ocet z mango. Ocet yuzu był fantastyczny, a z mango - tak i nie zrozumiałam, co tam było :))))
 

franuś

Member
Cze 20, 2011
28
15
3
Ja w ubiegłym roku zrobiłam ocet z czeremchy. Owoce włożyłam w całości zalałam wodą, dodałam trochę cukru i ok.
100 ml. octu jabłkowego. Po tygodniu przelałam przez cedzak żeby usunąć pestki bo już było czuć zapach migdału.
Ja na słoje naciągam cienkie nowe skarpetki żeby żadna muszka nie wpadła.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Zapach kwiatu czeremchy uwielbiam, ale smaku octu na owocach nie umiem sobie wyobrazić. Może powiesz, do czego używasz, to będzie mi łatwiej.
 

franuś

Member
Cze 20, 2011
28
15
3
Buko octu używam podobnie jak jabłkowego czyli do sałatek, marynowania mięs.
Jeżeli chodzi o smak to dla porównania nalewka ma bardzo podobny smak do wiśniowej.
 
  • Dzięki
  • Like
Reakcje: Elka i Buka

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
2,223
3,001
113
Moje octy jabłkowe. Jeszcze mam zamiar zrobić ocet wrotyczowy.
No i jabłkowe jeśli uda mi się gdzieś zdobyć jabłka. Bo niektóre z tych octów już można zlewać.
 

Załączniki

  • Messenger_creation_2B5149AA-E869-4E42-95FE-16520EF5A39C~2.png
    Messenger_creation_2B5149AA-E869-4E42-95FE-16520EF5A39C~2.png
    626.3 KB · Wyświetleń: 23
  • Like
Reakcje: Elka i Mehlnerin

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,076
1,621
113
Dzis pokroilam jablka ( trzeba wyciac gniazda nasienne i to co popsute, ja robię ocet że spadow). Wrzuciłam je do słoików, tak by było ich trochę mniej niż połowa. Wsypałam do każdego słowa 2-3 łyżek cukru i zalałam wodą. Wymieszałam i przykryłam ściereczką. W jednym słoiku dodałam zamrożona aronie i jeden jest z matką octowa z zeszłego roku ( ponoć ona przyspiesza produkcję octu ale ja mam ja pierwszy raz). 1000048618.jpg 1000048652.jpg 1000048661.jpg
 
  • Like
Reakcje: Elka i franuś

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Mój też nastawiony. Do wody z miodem gryczanym, bo tylko taki miałam, dodałam tej matki octowej, o którą pytałam Mehlnerin. Niech pracuje. :)
 

Załączniki

  • Będzie ocet.jpg
    Będzie ocet.jpg
    173.5 KB · Wyświetleń: 20

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Jak się mają wasze octy? Mój wciąż bąbelkuje :)
Nastawiłam niedługo po Tobie i jeszcze szaleje. Dałam chyba za dużo jabłek, ale chyba przez to ocet nie będzie mocniejszy.
 
  • Like
Reakcje: Elka
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy