Rogale marcinskie

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Robiac te rogale po raz pierwszy nie mialam zadnego odnosnika jak maja sie one smakowo do oryginalu - ale w ubieglym roku mialam okazje sprobowac prawdziwego, poznanskiego rogala i ze zdziwieniem stwierdzilam, ze te, ktore robie sama w niczym mu nie ustepuja
icon_smile.gif


Nadzienie jest bardzo lekko zmodyfikowana wersja, ktora podala Jotka na fourm Mniama...

Ciasto:
1 szklanka cieplego mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 lyzki cukru
szczypta soli
225g miekkiego masla (z tego 2 lyzki uzyjemy do ciasta)

Nadzienie:
30 dag bialego maku
10 dag pasty migdalowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechow wloskich
10 dag zblanszowanych migdalow
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek)
2-3 lyzki gestej smietany
3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki

Do posmarowania:
1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 lyzki mleka

posiekane migdaly do posypania

Ciasto:
Suche drozdze wsypac do mleka, zostawic na kilka minut aby sie rozpuscily i dobrze wymieszac. Dodac jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszac.
Make, cukier i sol wymieszac razem w duzej misce, dodac lekko miekkie maslo (2 lyzki) i rozetrzec palcami razem z maka.
Dodac rozczyn mieszajac lyzka lub reka, przelozyc ciasto na stolnice i lekko i krotko wyrobic, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gladkie. Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace i chlodne. Uformowac je w prostokat, ulozyc na obroszonej maka blasze, przykryc folia i schlodzic w lodowce okolo 1 godziny.
Schlodzone ciasto przelozyc na stolnice i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore i dol. Maslo rozsmarowac rownomiernie na ciescie (zostawic 1/2cm margines dookola). Zlozyc 1/3 ciasta od gory, nastepnie zlozyc dolna czesc tak aby przykryla to zlozenia (tak jak skladamy kartke papieru). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac w prostokat 25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania. Zlozyc tak jak poprzednio i schlodzic na blasze przez 45 minut. Powtorzyc proces 3 razy, chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut. Po zakonczeniu procesu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywalkowac na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow.

Nadzienie:
Mak i orzechy sparzyc goraca woda, po 15 minutach odcedzic i dobrze odsaczyc. Zmielic dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa (marcepan) rozetrzec mikserem z cukrem pudrem, dodac zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekana skorke pomaranczowa. Dobrze wymieszac, dodac smietane - ale tylko tyle by uzyskac dosc zwarta ale plastyczna mase. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. NIekoniecznie trzeba zuzyc cala ilosc smietany podaje w skladnikach.

Rozsmarowac nadzienie zostawiajac maly margines na wszystkich bokach trojkata - zwijac w rogaliki zaczynajac od podstawy. Ulozyc na wylozonej pergaminem blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny.
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, wyrosniete rogale posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem i piec okolo 20 minut az sie ladnie zezloca. Wyjac na druciana siateczke i jeszcze cieple polac lukrem. Mozna posypac posiekanymi migdalami.

img8276xt6.jpg


img98261gu4.jpg


img98361rj2.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
0
mniam.gif

Bajaderko, o tej porze taaaakie zdjęcia
icon_wink.gif

Rogali pewnie nie zrobię, bom za leniwa jest, ale zastanawiam się, czy zwijając te rogaliki nie miałaś problemu z wychodzącym po bokach nadzieniem? Bo dosyć sporo go jest na cieście.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
ja juz widzialam te rogale i slina mi pociekla pod biurko.
Jak sie nazywa bialy mak? I mozna go zdobyc???
Ja nie wiem Aniu, gdzie Ty wykopujesz surowce. Musisz mieszkac w zaglebiu surowcowym a ja na najglebszym jego zapupiu.
Nigdy nie jadlam rogala marcinskiego
icon_sad.gif
i jestem gotowa skazac sie nawet na katorznicza robote wykonania, zeby tylko zjesc!
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ker, serdeńko nasączane alkoholem, w przyszłym roku dostaniesz w Wawie rogala. Osobiście ci go kupię na stacji metra Warszawa Ratusz.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
HA! przynajmniej wiem gdzie!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
kermidtku, bialy mak to prozaicznie white poppy seed
icon_smile.gif
Latwo go wytropic online ;) A ja mam dodatkowo wspanialy sklep z przyprawami - Penzey's (tez jest online) i tam kupuje
icon_smile.gif

Warto go kupic chocby dla porowniania bo smakowo rozni sie bardzo od niebieskiego - robilam tez na Swieta makowiec warstwowy na kruchym spodzie, jedna warstwa niebieskiego maku a druga bialego... bardzo smaczny byl
icon_smile.gif


Basiu, raczej nie mialam klopotu z nadzieniem
icon_smile.gif
W niektorych wyszlo sobie na wierzch, ale nie splynelo
icon_smile.gif
 

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Bardzo dziekuję za przepis - na pewno zrobie, tym bardziej że w lodówce została częśc masy migdałowej po krajance (już schowanej do puszki) A właśnie, napisz mi proszę Bajaderko po jakim czasie krajanka najlepsza (bo postanowilam dzielnie nie sprawdzać
icon_mrgreen.gif
) i jak długo można ja trzymać w puszce (czy np wytrzyma do Andrzejek?) Moja wyszła troszkę twardawa
gruebel_2.gif


Twoje rogale powieszę sobie w kuchni jako wzór do naśladowania i ba pewno wypróbuję patent z prostokątem, bo dotąd tylko wałkowałam w koło
daumen.gif
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Ja widziałam takie u nas w sklepie, ale odpuściłam sobie. Chciałabym spróbowac takiego oryginalnego poznańskiego, a nie podróbki.

A co do tych Bajaderki to skąd wziąć biały mak???
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Juz pisalam przy okazji watku o ksztalcie rogali, ze piekne i bardzo rasowe Ci wyszly, Bajaderko
icon_smile.gif



Lis @ 3 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=614539Ker, serdeńko nasączane alkoholem, w przyszłym roku dostaniesz w Wawie rogala. Osobiście ci go kupię na stacji metra Warszawa Ratusz.
To nie to - trzeba do Poznania przyjechac i kupic certyfikowanego, nie podróby
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
Zapraszam!
icon_smile.gif


A swoja droga, to ubolewam, ze w tym roku se nie najem - tylko na malego gryza sobie pozwole, bo Wojtek moglby nie byc zachwycony makiem, chocby najpyszniejszym, bialym...
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,845
304
83
Piękne rogale. Chciałoby się od razu biec do kuchni i piec, gdyby nie brak białego maku....
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ale czy ten bialy mak to jest jakas odmiana maku czy tylko niebieski mak jakos specjalnie 'potraktowany'??

i jeszcze drugie pytanie : co moge zrobic jesli nie mam ustrojstwa do zmielenia maku??
icon_frown.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,911
78
48
Mak jest biały, szary i niebieski. Biały to jedna z odmian. Może kupisz już zmielony
icon_question.gif
U nas bywa w sklepach niebieski mak mielony na sucho. Ale ja nigdy nie kupowałam.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki Hazo
nie, tutaj mielonego maku nigdy nie widzialam...
zreszta tu sie maku najczesciej uzywa jako 'ozdoby', makowcow i roznych takich np. nie znaja -)
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0