- Cze 25, 2007
- 3,049
- 0
- 0
ROGALIKI DROŻDŻOWE
3 szklanki mąki
10 dag drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag tłuszczu ( margaryna może być )
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru do rozczynu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Marmolada twarda lub konfitura o konsystencji zwartej
Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać do reszty składników, wyrobić jakieś 20 minut i rozwałkować na okrąg i radełkiem pokroić, na każdy trójkąt nałozyć marmoladę i zwijać w rogale! Posmarować kwaśną śmietaną i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut aż się zarumienią! Posypać cukrem pudrem!! Najlepsze na ciepło ale dobre również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!
SMACZNEGO
P.S. Ja zawsze ciasto dzielę na pół i z każdej połówki wałkuję okrąg który potem kroje na 8 części i tym sposobem zawsze mam 16 pysznych rogalików!
3 szklanki mąki
10 dag drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag tłuszczu ( margaryna może być )
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru do rozczynu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Marmolada twarda lub konfitura o konsystencji zwartej
Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać do reszty składników, wyrobić jakieś 20 minut i rozwałkować na okrąg i radełkiem pokroić, na każdy trójkąt nałozyć marmoladę i zwijać w rogale! Posmarować kwaśną śmietaną i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut aż się zarumienią! Posypać cukrem pudrem!! Najlepsze na ciepło ale dobre również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!
SMACZNEGO
P.S. Ja zawsze ciasto dzielę na pół i z każdej połówki wałkuję okrąg który potem kroje na 8 części i tym sposobem zawsze mam 16 pysznych rogalików!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: