- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Rogaliki indyjskie
przepis orginalny z tego blogu ,a tłumaczenie bardzo swobodne,bardzo
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...puffs/#comments
to mój nowo odkryty blog
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 dojrzały banan-bardzo dokładnie zmiksowany(ja z odrobiną mleka miksowałam)
1/4 szklanki oleju
po 1 łyżeczce -cukru,soli i kardamonu
1 łyżeczka drożdży instant
Zagnieść ciasto ,takie jak na pierogi
Ja podzieliłam ciasto na pół,zrobiłam dwa rulony i każdy rulon podzieliłam na 8 części
Roztopić masło tak z 10 dag,przestudzić
Cienko wałkować kawałki ciasta na takie placki i z jednej strony smarować topionym masłem,układać w stos po 8 packów
Mamy dwa stosy
Jeden rozwałkowałam na okrągły placek i pokroiłam na 12 części ,nadziałam łyżeczką nadzienia ,zwinełam rogalik i zostawiłam ułożone na blasze do pieczenia na 15 minut(a wierzch też posmarowałam masłem)
Drugi stos rozwałkowałam ,pociełam na 12 trójkątów ,posmarowałam środek topionym masłem i zwinęłam rogaliki,też zostawiłam na 15 minut
Piekłam je w temperaturze ok 190 stopni z 15-20 minut
Wystudzić
Nadzienie kokosowe
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...-kobbari-lauju/
też z tej strony ,ale to już wyjątkowo zrobiłam po swojemu
2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki cukru
kilka łyżek ziarna sezamu
trochę kardamonu
Mleko i cukier gotować ,aż leciutko zgęstnieje,dodać wiórki ,kardamon ,sezam i drewnianą łyżką zamieszać od czasu do czasu(potem coraz częściej) aż powstanie gęsta masa(tak 10-15 minut)
Wylać na natłuszczony papier i jak wystygnie pokroić ,wychodza takie kokosowe cukierki


przepis orginalny z tego blogu ,a tłumaczenie bardzo swobodne,bardzo
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...puffs/#comments
to mój nowo odkryty blog
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 dojrzały banan-bardzo dokładnie zmiksowany(ja z odrobiną mleka miksowałam)
1/4 szklanki oleju
po 1 łyżeczce -cukru,soli i kardamonu
1 łyżeczka drożdży instant
Zagnieść ciasto ,takie jak na pierogi
Ja podzieliłam ciasto na pół,zrobiłam dwa rulony i każdy rulon podzieliłam na 8 części
Roztopić masło tak z 10 dag,przestudzić
Cienko wałkować kawałki ciasta na takie placki i z jednej strony smarować topionym masłem,układać w stos po 8 packów
Mamy dwa stosy
Jeden rozwałkowałam na okrągły placek i pokroiłam na 12 części ,nadziałam łyżeczką nadzienia ,zwinełam rogalik i zostawiłam ułożone na blasze do pieczenia na 15 minut(a wierzch też posmarowałam masłem)
Drugi stos rozwałkowałam ,pociełam na 12 trójkątów ,posmarowałam środek topionym masłem i zwinęłam rogaliki,też zostawiłam na 15 minut
Piekłam je w temperaturze ok 190 stopni z 15-20 minut
Wystudzić
Nadzienie kokosowe
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...-kobbari-lauju/
też z tej strony ,ale to już wyjątkowo zrobiłam po swojemu
2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki cukru
kilka łyżek ziarna sezamu
trochę kardamonu
Mleko i cukier gotować ,aż leciutko zgęstnieje,dodać wiórki ,kardamon ,sezam i drewnianą łyżką zamieszać od czasu do czasu(potem coraz częściej) aż powstanie gęsta masa(tak 10-15 minut)
Wylać na natłuszczony papier i jak wystygnie pokroić ,wychodza takie kokosowe cukierki

