Rogaliki miodowo-orzechowe
Ciasto jest kruche, listkujace sie z bardzo delikatnym akcentem miodu, nadzienie to drobniutko pokrajane orzechy zmieszane z miodem - calosc pycha!
225g zmiekczonego masla
85g zmiekczonego serka Philadelphia
1/2 szklanki miodu (8 lyzek)
2 szklanki maki
1 lyzeczka soku cytrynowego
1/2 lyzeczki zmielonego cynamonu
1 szklanka orzechow wloskich, drobniutko pokrojonych
Maslo dobrze ubic z serkiem az masa bedzie puszysta, dodac 3 lyzki miodu i dobrze wymieszac. Dodac make i wymieszac az utworzy sie ciasto - uformowac w kule, splaszczyc, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 2 godizny lub dluzej.
Posiekane orzechy zmieszac z 3 lyzkami miodu i cynamonem. Pozostale 2 lyzki miodu zmieszac z sokiem cytrynowym.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180 st.C. Schlodzone ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda czesc wywalkowac w ksztalt kola, posmarowac miodem zmieszanym z sokiem cytrynowym i rozsmarowac 1/4 czescia nadzienia orzechowego (warstwa orzechowa bedzie bardzo cieniutka). Kolo podzielic na 8 czesci, zaczynajac od podstawy (najszerszej czesci) kazda czesc zrolowac i uofrmowac w rogalik. Ukladac na blasze wylozonej pergaminem i piec az sie ladnie zezloca, okolo 20-25 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.
Ciasto jest kruche, listkujace sie z bardzo delikatnym akcentem miodu, nadzienie to drobniutko pokrajane orzechy zmieszane z miodem - calosc pycha!
225g zmiekczonego masla
85g zmiekczonego serka Philadelphia
1/2 szklanki miodu (8 lyzek)
2 szklanki maki
1 lyzeczka soku cytrynowego
1/2 lyzeczki zmielonego cynamonu
1 szklanka orzechow wloskich, drobniutko pokrojonych
Maslo dobrze ubic z serkiem az masa bedzie puszysta, dodac 3 lyzki miodu i dobrze wymieszac. Dodac make i wymieszac az utworzy sie ciasto - uformowac w kule, splaszczyc, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 2 godizny lub dluzej.
Posiekane orzechy zmieszac z 3 lyzkami miodu i cynamonem. Pozostale 2 lyzki miodu zmieszac z sokiem cytrynowym.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180 st.C. Schlodzone ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda czesc wywalkowac w ksztalt kola, posmarowac miodem zmieszanym z sokiem cytrynowym i rozsmarowac 1/4 czescia nadzienia orzechowego (warstwa orzechowa bedzie bardzo cieniutka). Kolo podzielic na 8 czesci, zaczynajac od podstawy (najszerszej czesci) kazda czesc zrolowac i uofrmowac w rogalik. Ukladac na blasze wylozonej pergaminem i piec az sie ladnie zezloca, okolo 20-25 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.
