Rogaliki wodne

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
banana.gif
freu.gif
dance.gif
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Próbowałam ostatnio tym Waszym sposobem bez zamaczania w wodzie. Chyba jednak wolę rogaliki w postaci krucho-drożdżowej.
Ale to rzecz gustu. Niemniej jednak polecam gorąco, bo są pyszne.
icon_mrgreen.gif
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
Moje ciasto najpierw musi "popływać" ( tak jak podawała Layla w przepisie) a potem do dzieła:) Nigdy jeszcze nie zrobiły mi jakiegoś psikusa.
Bardzo lubię je robić i dzięki Layla za świetny przepis!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
aby osłodzić czas czekania na rogale z białym makiem,zrobiłam te
są przepyszne
ja tylko zmieniłam w przepisie:
-dałam masło
-drożdży z 2 dag
-zamiast dżemu dałam do środka utarta różę z cukrem
-polałam lukrem
100_0038.jpg
100_0027.jpg
 

Załączniki

  • 100_0038.jpg
    100_0038.jpg
    631.3 KB · Wyświetleń: 1
  • 100_0027.jpg
    100_0027.jpg
    869.8 KB · Wyświetleń: 1

Eufrazja

Member
Lis 9, 2007
5
0
0
Ja dzisiaj zrobiłam te "wodne" i bardzo mi smakują... I teraz nie wiem czy następny raz próbować bez wody... Bo skoro te są idealne :D?

Zrobiłam z nadzieniem jabłkowo cynamonowym i różanym. Z ilości podanej w przepisie wyszło mi 60-kilka sztuk.
A ciasto moczyło się jakieś 20 minut. Wypłyneło od razu kiedy dolałam trochę ciepłej wody
icon_smile.gif
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Mam ten przepis na rogaliki od zawsze,pamiętam jak jeszcze moja Mama je robiła ,ale też właśnie od lat ich nie robiła i zapomniała czy ciasto wkłada się do zimnej czy do ciepłej wody,bo podobno są dwie szkoły i stąd moje pytanie jak Wy je robicie bo zamierzam i ja spróbować ,bo z tego co sobie przypominam to my z bratem urządzaliśmy zawody w jedzeniu tych rogalików,więc jak zimna czy ciepła ma być ta woda
icon_question.gif
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Robimy je regularnie, nasz ulubiony przepis (identyczny jak ten dostałam kiedyś od teściowej)
icon_smile.gif
POLECAM !!!