- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
CIASTO ROLADA BISZKOPTOWA Z MASĄ CYTRYNOWĄ
Ciasto:
5 jaj, 15 dag cukru pudru, 10 dag mąki
Krem:
15 dag masła, 2 żółtka, 18 dag cukru pudru, 1i 1/2 cytryny
CIASTO: Płaską blachę wyłożyć pergaminem.
Żółtka utrzeć z cukrem i ciągle delikatnie mieszając dodawać stopniowo na przemian mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę wyłożyć na przygotowaną blachę do rolad i piec w gorącym piekarniku ok. 10-15 min.
Upieczone ciasto wyłożyć wierzchem na położoną na stolnicy ściereczkę (można wcześniej obsypac ja cukrem by ciasto nie przywarło) i ściśle zwinąć ciasto razem ze ściereczką. Zimną roladę rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć (bez sciereczki

KREM: Masło utrzeć na puch, ciągle mieszając dodawać stopniowo po żółtku i po trochu cukru, dodać skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
***
Zamiast cytryny można dodać napar z kawy, roztopioną na parze czekoladę itp.
Można też galaretkę zimną zmiksować z małą śmietaną i tym przełożyć roladę.