- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w "Przyślij przepis" nr 11/2007
Roladę robiłam już parę razy, ale jakoś nie przyszło mi do głowy tu umieścić przepis, a łatwe to, smaczne i ładnie wygląda. Można jeść na ciepło jak i na zimno jako wędlinę.
Ja nie trzymam się dokładnie przepisu, za każdym razem jakoś inaczej robię, ale podam jak jest w gazetce i co ja zmieniam:
1,5 kg schabu ( ja biorę 1 kg a ostatnio nawet z 0,5 kg robiłam dla siebie samej)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
25 dag wędzonego boczku ( ja daję w cieniutkich plasterkach boczek z serii "Kresowe przysmaki" z Biedronki
pół pęczka natki pietruszki ( nie zawsze daję, dziś np. było bez)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz ( ja jeszcze czasami czosnek świeży albo granulowany ( dziś było z granulowanym)
olej
Dodatkowo daję różne inne rzeczy: np. kiedyś suszone pomidory z zalewy olejowej, a dziś żółty ser.
Schab przeciąć na całej długości ostrym długim nożem zostawiając tak mniej więcej 1 cm grubości od dołu i od brzegu (nie przecinając go do końca), górną część schabu odwinąć ( tak jakby rozwijając dywan), następnie znów przeciąć tę grubszą część w podobny sposób i znów odwinąć. Powstały płat można lekko rozbić tłuczkiem aby wyrównać grubość. Mięso przyprawić, natrzeć olejem wymieszanym z papryką ( ja zostawiam czasem na kilka godzin a czasem od razu faszeruję).
Na farsz:
cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na tłuszczu aż płyn odparuje. Przestudzony farsz ( oczywiście przyprawić go do smaku, wymieszać z pietruszką) wyłożyć na płat mięsa, na nim ułożyć ew. inne dodatki i plasterki boczku ( ja na boczek tym razem wyłożyłam straty żółty ser). Zwinąć w roladę, zesznurować.
Piekłam w rękawie, w temp. 190 stopni ok 50 minut ( jak większy kawałek to dłużej, np. taki 1,5 kg to ok. 1,5 godziny).

Roladę robiłam już parę razy, ale jakoś nie przyszło mi do głowy tu umieścić przepis, a łatwe to, smaczne i ładnie wygląda. Można jeść na ciepło jak i na zimno jako wędlinę.


Ja nie trzymam się dokładnie przepisu, za każdym razem jakoś inaczej robię, ale podam jak jest w gazetce i co ja zmieniam:
1,5 kg schabu ( ja biorę 1 kg a ostatnio nawet z 0,5 kg robiłam dla siebie samej)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
25 dag wędzonego boczku ( ja daję w cieniutkich plasterkach boczek z serii "Kresowe przysmaki" z Biedronki
pół pęczka natki pietruszki ( nie zawsze daję, dziś np. było bez)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz ( ja jeszcze czasami czosnek świeży albo granulowany ( dziś było z granulowanym)
olej
Dodatkowo daję różne inne rzeczy: np. kiedyś suszone pomidory z zalewy olejowej, a dziś żółty ser.
Schab przeciąć na całej długości ostrym długim nożem zostawiając tak mniej więcej 1 cm grubości od dołu i od brzegu (nie przecinając go do końca), górną część schabu odwinąć ( tak jakby rozwijając dywan), następnie znów przeciąć tę grubszą część w podobny sposób i znów odwinąć. Powstały płat można lekko rozbić tłuczkiem aby wyrównać grubość. Mięso przyprawić, natrzeć olejem wymieszanym z papryką ( ja zostawiam czasem na kilka godzin a czasem od razu faszeruję).
Na farsz:
cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na tłuszczu aż płyn odparuje. Przestudzony farsz ( oczywiście przyprawić go do smaku, wymieszać z pietruszką) wyłożyć na płat mięsa, na nim ułożyć ew. inne dodatki i plasterki boczku ( ja na boczek tym razem wyłożyłam straty żółty ser). Zwinąć w roladę, zesznurować.
Piekłam w rękawie, w temp. 190 stopni ok 50 minut ( jak większy kawałek to dłużej, np. taki 1,5 kg to ok. 1,5 godziny).

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: