- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

ciasto:
3 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniloiwy
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 serek twarożkowy, lub 3 krotnie mielony (250 g)
cukier waniliowy
cukier
2-3 jabłka
cukier
cynamon
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki nutelli
Serek wymieszać z cukrem waniliowym, dodać zwykłego cukru, do smaku, ok. 3 łyżki.
Przygotować jabłka jak na szarlotkę: obrać pokroić w kostkę, uprażyć w małej ilości wody z cukrem. Kiedy woda odparuje a jabłka będą miękkie, dodać szczyptę cynamonu. Jabłek powinno byc mniej wiecej tyle, co serka, ok. 250 g.
Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w 6 łyżkach wody, energicznie mieszając. połowę dodać do serka, druga połowę - do jabłek, wymieszać.
Ciasto:
2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny)
Utrzeć 1 jajko, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 8 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.
Delikatnie wmieszać ubitą pianę.
Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się zezłocą.
Papier oderwać od ciasta.
Ciasto posmarować nutellą. ponieważ jest ciepłe, wystarczą ok. 2 łyżki nutelli, która się ładnie rozsmaruje.
Na cieście ułożyć tężejącą masę serową a następnie jabłka.
Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: