- Wrz 2, 2009
- 34
- 0
- 0

Z Wikipedii
CYTATLawasz - gruziński chleb pochodzący z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej.
Odgrywa szczególnie ważną rolę w kuchni ormiańskiej. W Gruzji występuje jednak w innej formie. Ormiański lawasz jest cienkim ciastem. Gruziński lawaszi ma kształt półksiężyca i nosi nazwę szotis puri, wypiekany w tone. Do przygotowania szotis puri używa się mąki pszennej, drożdży, soli i wody.
Wygląda tak
Produkty
* 3 liści (arkuszy?) lawaszu
* 2-3 średnie marchewki
* 2 cebule
* 3 jajka
* natka (np. pietruszka, koper)
* opakowanie paluszków krabowych (250 g)
* majonez
Przygotowanie i “zbiór”
* Ugotować i ostudzić jajka
* Na 1 arkusz lawasyu rozłożyć dosyć rzadko smażoną cebulę z marchewką. Na wierzchu trochę majonezu.
* Na 2 arkusz - drobno pokrojone jajka i natka. Majonez.
* Na 3 arkusz – drobno pokrojone paluszki krabowe. Majonez.
* Ukręcić roladę. Położyć do odpowiedniego naczynia, coś ciężkiego na górę. Zostawić na kilka godzin/noc w lodówce.
Nadzienia można dodawać różne. Bardzo ładnie wygląda i smakuje też! Spróbowaliśmy u mojej mamy, następnego dnia też przygotowaliśmy.
Zdaje mi się, że to doskonała przekąska do odświętnego stołu.
Smacznego!
![]()