- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Właśnie zrobiłam, troszkę ostygła, spróbowałam i pycha
no chyba, że ktoś nie lubi szczawiu
Podstawowy przepis jest na uzbeckie pierożki z ziołami. Musiałam nieco zmodyfikować, ponieważ nie miałam takich ziół jak tam trzeba, szczypiorku miałam za mało itp.
i zrobiłam roladę własnie z tego powodu, że nadzienia miałam ciutkę za mało. Jeżeli ktoś będzie chciał to wstawię przepis na pierożki.
A przepis z książeczki "Najlepsze ciasta z blachy".
Na roladę:
ciasto:
500 g mąki
20 g drożdży
1 szkl letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, wlać do zagłębienia, posypać mąką. Odstawić na 15 minut. Na brzegu mąki rozprowadzić sól i wiórki maślane. Dodać resztę mleka i zagnieść sprężyste ciasto. Odstawić na 30 min.
Nadzienie:
to moje zmodyfikowane
50 g pokrojonego szczypiorku
100 g posiekanego szczawiu
3 łyżki bazylii suszonej
3 łyżki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
cebulka drobno posiekana
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek oleju
Wymieszać szczypior, szczaw i zioła. Dodać cebulkę i olej. Oleju niewiele, tylko żeby połączył składniki. Posolić.
ponadto:
śmietana
Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę. Posmarować lekko śmietaną. Piec ok 30 min w 200 st. lub 180 st jeśli z termoobiegiem.
Fotka słaba, bo bez lampy robiona. Z lampą nic nie było widać. Jeżeli będą chętni to jutro cyknę
Podstawowy przepis jest na uzbeckie pierożki z ziołami. Musiałam nieco zmodyfikować, ponieważ nie miałam takich ziół jak tam trzeba, szczypiorku miałam za mało itp.
A przepis z książeczki "Najlepsze ciasta z blachy".
Na roladę:
ciasto:
500 g mąki
20 g drożdży
1 szkl letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, wlać do zagłębienia, posypać mąką. Odstawić na 15 minut. Na brzegu mąki rozprowadzić sól i wiórki maślane. Dodać resztę mleka i zagnieść sprężyste ciasto. Odstawić na 30 min.
Nadzienie:
to moje zmodyfikowane
50 g pokrojonego szczypiorku
100 g posiekanego szczawiu
3 łyżki bazylii suszonej
3 łyżki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
cebulka drobno posiekana
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek oleju
Wymieszać szczypior, szczaw i zioła. Dodać cebulkę i olej. Oleju niewiele, tylko żeby połączył składniki. Posolić.
ponadto:
śmietana
Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę. Posmarować lekko śmietaną. Piec ok 30 min w 200 st. lub 180 st jeśli z termoobiegiem.
Fotka słaba, bo bez lampy robiona. Z lampą nic nie było widać. Jeżeli będą chętni to jutro cyknę