Witam,
coś innego, dla nas miła odmiana od zwykłych kotletów mielonych.
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego chudego
szynka konserwowa chuda lub inna chuda wędlina
jedno jajko
cebula lub szczypiorek
gotowa przyprawa do mięsa mielonego lub własna mieszanka
maly serek wiejski chudy (można dać dwa)
2 ogórki korniszony lub kiszone
sól, pieprz, lub inna ostra przyprawa.
Wykonanie:
Wymieszać mięso z jajkiem i przyprawą. Dodać cebulę lub szczypiorek, drobno pokrojone.
Kłaść na plasterek szynki po łyżce mięsa i robić roladki. Kłaść dość ciasno w formie, my mamy formę ceramiczną w kształcie prostokątnym do której wchodzi około 20 roladek. Można, szynkę posmarować ostrą musztardą, lecz jest wówczas więcej "zabawy" przy zwijaniu, w sensie brudzenia
Na II fazie do mięsa można dodać pieczarki, paprykę lub "słupek" ogórka. Mięso będzie bardziej soczyste. Zapiec w piekarniku, przez na 15-20 minut w temp 180. W tzw międzyczasie wymieszać serek wiejski z pokrojoną cebula, ogórkiem. Doprawić, ma być ostra
Po zapieczeniu roladek wylać ser na roladki. zapiekać około 15 minut, najlepiej pod grillem lub termoobieg.
Smacznego!
Można podawać z sosem tzatziki (na zdjęciu
)
Lub na II fazie z sałatką pomidorowo-ogórkową lub inną ulubioną.
coś innego, dla nas miła odmiana od zwykłych kotletów mielonych.
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego chudego
szynka konserwowa chuda lub inna chuda wędlina
jedno jajko
cebula lub szczypiorek
gotowa przyprawa do mięsa mielonego lub własna mieszanka
maly serek wiejski chudy (można dać dwa)
2 ogórki korniszony lub kiszone
sól, pieprz, lub inna ostra przyprawa.
Wykonanie:
Wymieszać mięso z jajkiem i przyprawą. Dodać cebulę lub szczypiorek, drobno pokrojone.
Kłaść na plasterek szynki po łyżce mięsa i robić roladki. Kłaść dość ciasno w formie, my mamy formę ceramiczną w kształcie prostokątnym do której wchodzi około 20 roladek. Można, szynkę posmarować ostrą musztardą, lecz jest wówczas więcej "zabawy" przy zwijaniu, w sensie brudzenia


Smacznego!

Można podawać z sosem tzatziki (na zdjęciu

Lub na II fazie z sałatką pomidorowo-ogórkową lub inną ulubioną.