Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Te 4-osobowe Romertopfy są chyba idealne jeśli chodzi o wielkość do piekarnika. U mnie by się już większy nie zmieści
icon_biggrin.gif
Myślałam, że będzie trochę za duży do pojedynczych bochenków, ale wczorajszy prosty jasny ładnie się w nim rozrósł.
 

kacze

Member
Maj 13, 2007
86
0
0
Liska @ 18 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564925Ale się rozgadałyście
icon_mrgreen.gif


Kacze - odpowiadam na Twoje pytanie. Podpisuję się pod wszystkim, co powiedziała Mirabelka. Dodam tylko, że ja mam teraz dokładnie ten garnek (Romertopf Swing), który pokazałaś na zdjęciu. Jeśli masz wybór - bierz ten. To jest oryginalny garnek, ta firma robi je od wielu lat i w wielu kształtach i rozmiarach (są też specjalne do chleba, ale niestety jak kupowałam swój, to akurat nie mieli takowych na stanie). Mój poprzedni garnek (niepolerowany w środku) po pewnym czasie bardzo śmierdział olejem, mimo że go naprawdę solidnie szorowałam. Wkurzało mnie to i jak kupiłam Swing, pozbyłam się go. O ile mnie pamięć nie myli, Swingi są w 2 lub 3 rozmiarach, ja mam taki średni, chyba 4-osobowy
icon_wink.gif
w sam raz do pieczenia jednego bochenka. Przykrywka jest niby tylko lekko wypukła, ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by bochenek do niej dotykał. Może to siła sugestii
icon_wink.gif
, ale wydaje mi się, że ten garnek jest lepszy od poprzedniego (rodzaj materiału i pieczenie - chleb się w nim szybciej wypieka, pierwszy bochenek przywarł na amen, ale to już chyba wszystkie gary rzyskie muszą przez to przejść).

Aha - w romertopfie piekę większość chlebów. Za przykładem Mirabelki, wkładam do niego nawet bochenki. Uwielbiam ten gar. W mojej instrukcji było napisane, by moczyć go max 10 minut i tak też czynię.
Lisko
Mam nadzieję, że moja czteroosobowa rodzina przeżyje te kanibalistyczne zapędy, i nie da sie zapakować do garnka. Znalazłam dwa rozmiary: 32 X 17 X 11,5cm, 38,5 X 22 X 15cm. To który ma być? Czy pieczesz w garnku tylko chlebek, czy też profanowałaś go innymi potrawami (Mirabbelka narobiłą mi smaku na briami).
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ten 38 to chyba na 6 osob prawda??
gruebel_2.gif


EDIT
32,0 x 17,0 x 11,5 cm--> 2-4 osoby

34,5 x 21,0 x 14,0 cm--> 4-6 os.


38,5 x 22,0 x 15,0 cm--> "rodzinny" --> do 5 kg "wkladu"
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Upiekłam w Romertopfie prosty jasny wyszedł cudnie:

1184883840_672b2d0ea7.jpg
 

Załączniki

  • 1184883840_672b2d0ea7.jpg
    1184883840_672b2d0ea7.jpg
    118.1 KB · Wyświetleń: 2

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Pierwszy link nie otwiera mi się. Ale jeśli chodzi o ściereczkę - to moim zdaniem niestety nie zastąpi ona pokrywy, którą ja też moczę w wodzie. Ja kupiłabym swing.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Teraz otwiera się. Fajne te garnki. Moim zdaniem można by upiec w tym okrągłym chleb, chociaż wolałabym przy tej średnicy, żeby był nieco wyższy. Prostokątny to taka jakby gliniana keksówka.
icon_mrgreen.gif

Mnie się zdarzyło piec chleb w zwykłym szklanym garnku żaroodpornym. Przy średnicy 18,5 cm ma 8 cm wysokości. Tutaj wstawiłam nawet zdjęcia z pieczenia chleba z tego przepisu Mirabbelki. Rósł pod folią.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
na ziemniaczki
icon_biggrin.gif
i pisze ze nie trzeba go wczesniej moczyc

ps. zastanawiam sie tylko nad tym szkliwem w Swingu... czy to jest na 100% "zdrowe"???
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Wydaje mi się, że szkliwiony jest zdrowszy niż bez szkliwa. Przede wszystkim łatwiej go umyć i nic nie wnika do środka. Liska np. narzekała, że nie polewany pachniał jej olejem i wymieniła na swinga.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak, ale co to wlasciwie jest to szklwio?? bo jednak wiele chemicznych swinstw przenika przeciez do naszego jedzenia... wiec dlatego sie zastanawiam czy nie lepiej taki "naturalny", bez niczego (aczkolwiek wiem, ze ze wzgledu na zapachy itp. lepszy ten szkliwiony...)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Nie wiem nic o szkliwie, ale wydaje mi się, że firma (dodajmy, że nie jest to firma "krzak"), które takie rzeczy produkuje ma wszystkie atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nie no pewnie ze atesty sa; przy kremach do twarzy tez sa atesty a jednak zawieraja substancje rakotworcze...
icon_rolleyes.gif

to ze cos mozna kupic i ze ma atest niestety jeszcze nie swiadczy o tym ze to jest zdrowe... ja akurat niestety jestem dosyc "wrazliwa" na tym punkcie...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no i jest zamowiony!!! w sklepie akurat nie bylo tego ktory chcialam (a nie chcialam tego "z wystawy..." wiec musze poczekac do 2 tyg.
icon_biggrin.gif

za to kupilam ksiazeczke ich firmy z przepisami, moze cos kogos kiedys zainteresuje?? bo nie pamietam czy jest po polsku
(zamowilam jednak tego Swinga, ten posredni model...)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
garnek od dzisiaj w domu
icon_biggrin.gif

a teraz pytanko...
chleb ma byc pieczony w namoczonym garnku, prawda??
ponoc moze tez w tym garnku wyrastac... czy to znaczy ze najpierw go moczycie a potem chleb w nim wyrasta?? czy garnek nie wyschnie za bardzo zanim go wloze do pieca?? czy lepiej dla smaku chleba zeby wyrastal w czym innym a na koniec go siup do namoczonego garnka??
gruebel_2.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0